Ex -Yu

Vučić sa ambasadorima Kvinte: Podrška obnovi dijaloga, zabrinutost zbog korone

Vučić sa ambasadorima Kvinte: Podrška obnovi dijaloga, zabrinutost zbog korone
Foto: Instagram/buducnostsrbijeav | Vučić sa ambasadorima Kvinte: Podrška obnovi dijaloga, zabrinutost zbog korone

BEOGRAD - Ambasadori Kvinte i šef Delegacije EU u Srbiji danas su na sastanku s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem iskazali snažnu podršku obnovi dijaloga Beograda i Prištine i izrazili optimizam da će on dati jasne rezultate za građane u regionu.

Ambasadori su izrazili zabrinutost zbog ponovnog porasta broja oboljelih od virusa korona i iskazali spremnost da i dalje pomažu Srbiji u rješavanju budućih potreba, saopšteno je iz Pres službe predsjednika Srbije.

U saopštenju se navodi da su ambasadori pozdravili namjeru predsjednika Srbije da formira novu i inkluzivnu Vladu sa jasnim mandatom u pogledu težnji Srbije ka članstvu u EU.

Oni su istakli da su poštovanje vladavine prava, posebno slobode okupljanja i slobode medija, od suštinskog značaja za put Srbije ka EU, dodaje se u saopštenju.

Vučić se sastao sa najvišim diplomatskim predstavnicima Italije, NJemačke, Francuske, SAD i Velike Britanije i šefom Delegacije EU u Srbiji Semom Fabricijem.

Predsjednik Srbije je sa ambasadorima "razmenio mišljenje o aktuelnim temama", poput obnovljenog dijaloga između Beograda i Prištine i evropskog puta Srbije, navodi se u saopštenju.

Na sastanku su razmenjena mišljenja i o tekućim konsultacijama o budućoj Vladi, koje Vučić vodi sa predstavnicima parlamentarnih političkih stranaka.

Vučić je istakao da je Srbija zainteresovana za intenziviranje političkog dijaloga i ekonomske, kao i druge saradnje sa zemljama Kvinte.

On je rekao da potpuno razumije što je Njemačkoj, koja predsjedava EU u veoma teškom periodu, u fokusu pitanje pandemije i suzbijanje njenih posljedica, "ali da se nada da će i proširenje EU ostati na agendi".

Vučić je zahvalio EU za finansijsku podršku za borbu protiv pandemije, kao i na spremnosti da pomogne otklanjanje njenih ekonomskih posljedica.

On je zahvalio za podršku i zemljama Kvinte koje nisu članice EU – SAD i Velikoj Britaniji.

Vučić je iskazao zadovoljstvo snažnom podrškom za nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

On je dodao da razgovori (Beograda i Prištine) nisu bili laki, "jer u ovom trenutku između Beograda i Prištine postoje razlike u pristupu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije