Ex -Yu

Vučić sa patrijarhom Irinejom

Vučić sa patrijarhom Irinejom
Foto: Tanjug | Vučić sa patrijarhom Irinejom

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Predsjedništvu sa patrijarhom srpskim Irinejom, uz ocjenu da je situacija na Kosovu i Metohiji svaki put kada se sretnu komplikovanija, ali da Srbiji ne preostaje ništa drugo osim da se bori.

Predsjednik je zahvalio patrijarhu na tome što je crkva uvijek uz svoj narod i državu.

"Situacija na Kosovu i Metohiji nije jednostavna i čini mi se da je komplikovanija svaki put kada se vidimo i razgovaramo, ali mi nemamo šta drugo osim da se borimo koliko možemo", rekao je Vučić.

Patrijarh Irinej se osvrnuo na poziv tužilaštva Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu Ramušu Haradinaju za saslušanje, upitavši ironično "da li su se izvinili oni što su morali da ga pozovu" i primijetio da je to "cirkus".

Vučić je konstatovao da će se Haradinaj vratiti, a da, nažalost, "imamo neke naše koji staju na njegovu stranu i stranu onih koji su proganjali srpski narod".

"Ali, borićemo se. Nije naša Srbija onoliko slaba koliko je bila, naprotiv, jača je i biće snažnija u svakom pogledu, pre svega ekonomskom", rekao je Vučić, na šta je patrijarh istakao da "imamo razloga i prava da to činimo“, da se borimo.

Predsjednik Srbije osvnuo se i na pisanje pojedinih medija da će vladika Maksim biti "sklonjen" sa pravoslavnog Bogoslovskog fakulteta, navodno zato što je kritikovao njegovu politiku na Kosovu i Metohiji.

"Videli ste da su neki objavljivali da sam se ja mešao u smenjivanje nekih ljudi, koje i ne poznajem. Ne znam ni ko su ti ljudi, ni šta rade... Ali, šta ja tu mogu“, kazao je on.

Patrijarh je na to konstatovao: "I priča se da štampa nema slobodu...".

Poglavar SPC se zahvalio predsjedniku na tome što je odvojio vrijeme za njihov susret, a Vučić mu je uzvratio da mu je uvijek čast da razgovara sa patrijarhom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije