Ex -Yu

Vučić sa rukovodstvom RS sutra u podne

Vučić sa rukovodstvom RS sutra u podne
Foto: Tanjug/Arhiva | Vučić sa rukovodstvom RS sutra u podne

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se se sutra u Beogradu sa rukovodstvom RS.

Vučić će se sastati sa članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom, predsjednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović, predsjednikom Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljkom Čubrilovićem i predsjednikom Vlade Republike Srpske Radovanom Viškovićem.

Poslije sastanaka, koji će u Vili Mir početi u podne, planirane su izjave za medije u 13.00 časova, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsjednika Srbije.

Kako se navodi sastanak će početi u 12 časova, prenio je Tanjug.

Kao i prethodnih godina zvaničnici Republike Srpske i Srbije sutra će u Beogradu prisustvovati obilježavanju Dana sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u hrvatskoj vojnoj akciji "Oluja" u kojoj je više od 220.000 Srba protjerano iz svojih domova, a blizu 2.000 ubijeno.

Prije obilježavanja progona Srba iz Hrvatske koje će se održati u naselju Busije kod Beograda, Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije održaće sastanak za rukovodstvom Republike Srpske, a jedna od glavnih tema razgovora biće stupanje na dužnost Kristajana Šmita, novog visokog predstavnika u BiH ali i kriza u BiH koja je nastala nakon što je Šmitov prethodnih Valentin Incko, nametnuo Krivični zakon BiH kojim se, između ostalog, zabranjuje negiranje genocida. 

Ovaj sastanak Vučić je najavio još prije nekoliko dana kada je rekao i da onaj ko je mislio da odluke mogu da se oktroišu ili nameću i da budu usmjerene protiv interesa jednog naroda, čini se da nije dobro donio ni jednom od naroda u BiH. 

Kada je riječ o obilježavanju Dana sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u hrvatskoj vojnoj akciji "Oluja", on se unazad nekoliko godina obilježava svakog 4. avgusta, odnosno na dan kada je započeta ta vojna akcija. 

Za razliku od Srbije i Republike Srpske koje se prisjećaju žrtava, Hrvatska ovaj dan slavi kao Dan pobjede kada se okupi kompletan državni i vojni vrh uz prisustvo udrueženja boraca. 

"Hrvatska veličanjem akcije Oluja svakog 5. avgusta slavi progon više od 220.000 Srba. Riječ je zločinačkoj akciji koja predstava završni čin etničkog čišćenja srpskog naroda sa područja današnje Hrvatske", rekao je Miodrag Linta, predsjednik Saveza Srba iz regiona istovremeno naglašavajući da je "proustaški" režim Franje Tuđmana uz podršku zapadnih centara moći protjerao više od pola miliona Srba sa vjekovnih ognjišta sa ciljem stvaranja "velike Hrvatske". 

I iz ostalih udruženja koja okupljaju Srbe protjerane iz Hrvatske, kažu da se taj progon nastavlja i danas jer država Hrvatska i dalje sistemski otima srpsku imovinu i odbija da isplati zaostale penzije, staru deviznu štednju ali i nadoknadi štetu za uništenu imovinu. 

Aleksandar Vulin, ministar unutrašnjih poslova Srbije rekao je da je akcija Oluja bila najveće etničko čišćenje počinjeno poslije Drugog svjetskog rata te da Srbija to nikada neće zaboraviti, a ni ćutati o svojim žrtvama i stradanjima.

Takođe, rekao je da srpski narod nikada više u kolonama neće napuštati svoje domove te da se akcija Oluja mora jasno i glasno nazvati etničkim čišćenjem. 

Za Dokumentaciono-informativni centar "Veritas" hrvatska vojna akcija "Oluja" dovela je do potpunog zatiranja srpske zajednice u Krajini i sprovedena je po principu "srpžene zemlje" s obzirom da su ta područja opustošena, opljačkana, porušena i zapaljena, a u uništavanju nisu bili pošteđeni ni crkveni, kulturni i istorijski spomenici. 

Na evidenciji Veritasa su imena 1.877 poginulih i nestalih Srba iz ove akcije i poslije nje, medu kojima je 1.228, odnosno 65 odsto civila, od kojih su oko tri cetvrtine bili stariji od 60 godina.

Iako je stradanje bilo ogromno, hrvatski sudovi za ratne zločine nad Srbima iz vremena Oluje pravosnažno su osudile samo jednu osobu. 

Podsjećanja radi, akcija "Oluja" počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije, te jedinica HVO-a na području Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla zastavu Hrvatske, dok su kolone izbjeglica preko srpskih teritorija u BiH krenule ka Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije