Ex -Yu

Vučić se sastao sa Lukašenkom

Vučić se sastao sa Lukašenkom
Foto: Tanjug/AP | Vučić se sastao sa Lukašenkom

PEKING - Predsjednik Aleksandar Vučić sastao se danas u Pekingu sa predsjednikom Bjelorusije Aleksandrom Lukašenkom.

Nakon toga, Vučić će razgovarati i sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Prethodno, predsjednik Srbije je prisustvovao otvaranju Drugog foruma "Pojas i put", na koji ga je pozvao predsjednik Kine Si Đinping.

Na otvaranju tog značajnog skupa, koji je okupio najviših predstavnika iz oko 40 zemalja govorili su predsednik Si, predsjednik Rusije Vladimir Putin, prvi predsjednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev, predsjednik Indonezije Džoko Vidodo i generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

Vučić je juče razgovarao s kineskim predsjednikom Sijem, kao i s Vang Huningom, članom Stalnog komiteta Politbiroa CK KP Kine.

U kineskoj prijestonici održava se drugi Forum "Pojas i put", na kojem će, prema najavama domaćina, učestvovati dvostruko više državnih delegacija nego što je bilo prije dvije godine, na prvom skupu, a među njima biće i visoki zvaničnici iz zemalja članica EU, koje u početku nisu učestvovale u ovoj inicijativi.

U delegaciji, koju predvodi predsjednik Srbije, nalaze se ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ministar finansija Siniša Mali, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, kao i predsjednik Nacionalnog savjeta za koordinaciju saradnje s Rusijom i Kinom Tomislav Nikolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije