Ex -Yu

Vučić stigao u Pariz, sa Makronom večeras o Kosovu

Vučić stigao u Pariz, sa Makronom večeras o Kosovu
Foto: Tanjug | Vučić stigao u Pariz, sa Makronom večeras o Kosovu

PARIZ - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je danas prije podne u dvodnevnu posjetu Parizu, gdje će se u večernjim satima sastati s predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom.

U centru pažnje razgovora dvojice lidera iza zatvorenih vrata biće dijalog Beograda i Prištine, a, kako je najavljeno, razgovaraće i o evropskom putu Srbije, bilateralnim odnosima dvije zemalja, pandemiji virusa korona.

Poslije sastanka dvije delegacije, uslijediće radna večera koju Makron organizuje u čast predsjednika Vučića, koji je uoči puta u Pariz poručio da ide "da se bori za Srbiju, Kosovo i Metohiju, naš narod i interese naše zemlje".

Riječ je o vrlo važnom susretu na kome će prdsjednik Vučić sigurno tražiti podršku i razumijevanje za srpske interese od predsjednika Makrona, koji je više puta izjavio da Srbija i njen predsjednik u njemu imaju iskrenog prijatelja.

Ta podrška za uvažavanje srpskih interesa bila bi neophodna u trenutku kada je odložen sastanak zakazan na inicijativu Ričarda Grenela u Bijeloj kući na ovu temu, a EU u punoj diplomatskoj ofanzivi da ona privede kraju kosovski problem, uz neprikriven cilj - međusobno priznanje.

U svakom slučaju, predsjedniku Vučiću će poslije susreta s Emanuelom Makronom biti mnogo jasnije šta može očekivati od sustrašnjeg video-samita posvećenog kosovskom pitanju.

Samit je Makron organizovao zajedno s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, a na njemu će učestvovati i specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak, visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Žozep Borel i kosovski premijer Avdulah Hoti.

Za nedjelju, 12. Jula, planiran je sastanak u Briselu predsjednika Vučića s Hotijem, a uz prisustvo Borela i Lajčaka.

Dani koji slijede neće biti laki za predsjednika Srbije, koji će sigurno biti izložen ogomnom pritisku i u Parizu i u Briselu, a iz Beograda na ove značajne susrete ide poslije nemira koji su organizovani prethodne dvije večeri, a koje poznavaoci prilika vide i kao pokušaj da se njegova pregovaračka pozicija oslabi.

"Ja ću svoj posao, da budem predsednik Srbije obaviti na najbolji mogući način i građani mogu da budu spokojni", poručio je juče predsjednik Vučić pred put u Pariz poslije koga će otputovati u Brisel, gdje će u subotu biti na večeri koju, povodom obnavljanja dijaloga Beograda i Prištine, organizuje predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel, a kojoj će prisustvovati i Žozep Borel i kosovski premijer Avdulah Hoti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije