Ex -Yu

Vučić sutra na otvaranju rodne kuće bana Jelačića

Vučić sutra na otvaranju rodne kuće bana Jelačića
Foto: Tanjug | Vučić sutra na otvaranju rodne kuće bana Jelačića

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće sutra svečanom otvaranju kuće bana Josipa Jelačića u Novom Sadu.

Kao što je Tanjug juče i objavio, svečanosti će zajedno s predsjednikom Srbije prisustvovati i minsitar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman.

Prilikom predaje Jelačićeve rodne kuće na korišćenje predstavnicima HNV-a, predsjedniku Srbije svečano će biti uručen projekat obnove unutrašnjosti kuće, kao znak zahvalnosti za to što je pomogao proces njenog ustupanja Hrvatskoj nacionalnoj zajednici.

Vlada Srbije je, za otkup kuće od 250 kvadrata obezbijedila ukupno 600.000 evra, a proces obnove unutrašnjosti kuće nadziraće Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada.

Prema informacijama Tanjuga, projektom je predvidena adaptacija unutrašnjeg dijela kuće, kojom će joj biti vraćen izvorni izgled, kao u vrijeme kada je Jelačić u njoj živio.

Upravnik Fondacije Spomen-doma bana Josipa Jelačića Goran Kaurić rekao je za Tanjug da će adaptacija biti obavljena do proljeća sljedeće godine.

Inače, 16. oktobra 1801. godine rođen je ban Jelačić, a taj dan hrvatska nacionalna zajednica u Srbiji obilježava kao nacionalni praznik.

Predsjednik Vučić razgovarao je prije tri godine, u Dubrovniku, sa tadašnjom hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović o pitanjima od značaja za Srbe u Hrvatskoj i hrvatsku manjinu u Srbiji i tada je najavio da će Srbija finansirati otkup i obnovu Jelačićeve kuće.

Ban i grof Jelačić, po kome se, inače, naziva glavni trg u Zagrebu, predstavlja jednu od najznačajnijih figura u istoriji hrvatskog naroda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije