Ex -Yu

Vučić u Skoplju "hladno" s Kolindom

Vučić u Skoplju "hladno" s Kolindom
Foto: Tanjug | Vučić u Skoplju "hladno" s Kolindom

SKOPLJE - Sastanak lidera Brdo-Brioni procesa, na kojem učestvuju lideri zemalja regiona, počeo je u skopskom hotelu "Aleksandar Palas".

Učesnike su dočekali domaćin skupa, predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov, predsjednici zemalja inicijatora ovog procesa, Slovenije i Hrvatske, Borut Pahor i Kolinda Grabar Kitarović, kao i predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk.

Rukovanje predsjednika Srbije i Hrvatske, uslijed aktuelne tenzije između zvaničnog Zagreba i Beograda, bilo je veoma "hladno" i potpuno zvanično, bez mnogo riječi, dok je sa ostalim domaćinima bilo za nijansu srdačnije, primjećuje agencija Tanjug.

Nakon dočeka svih učesnika i njihovog upisivanja u Knjigu skupa, učesnici su pozirali za zajedničku fotografiju, nakon čega su prešli u plenarnu dvoranu na sastanak, koji se održava iza zatvorenih vrata.

Specijalni gost skupa, osim Tuska, jeste i Bojko Borisov, premijer Bugarske, zemlje koja predsjedava EU.

Učesnici skupa su i predsjednici Albanije Iljir Meta, Crne Gore Filip Vujanović, kao i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i predsjednik Kosova Hašim Tači.

Uoči današnjeg sastanka održano je i više bilateralnih sastanaka predsjednika država regiona i predsjednika Evropskog savjeta Tuska.

Proces Brdo-Brioni inicirali su 2013. godine na Brdu kod Kranja predsjednici Slovenije i Hrvatske, a ideja je da ove dvije članice

EU pomognu Zapadnom Balkanu na njihovom putu u Uniju, kao i njihovu stabilizaciju kroz jačanje regionalne saradnje i rješavanje otvorenih bilateralnih pitanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije