Ex -Yu

Vujović: Državi ne prijeti bankrot

Vujović: Državi ne prijeti bankrot
Vujović: Državi ne prijeti bankrot

BEOGRAD - Ministar finansija Srbije Dušan Vujović izjavio je da Srbiji ne prijeti problem nelikvidnosti, niti bankrot i da Vlada želi na vrijeme da počne reforme da bi se država u naredne tri godine vratila na put oporavka i ekonomskog razvoja.

Vujović je, obrazlažući Prijedlog rebalansa budžeta za ovu godinu u Skupštini Srbije, rekao da su sječenje troškova kratkoročne i tvrde mjere.

"Zato ih i stavljamo u rebalans da bismo do 1. januara doneli još smanjenja troškova u vidu subvencija i transfera koji nisu opravdani", naveo je Vujović.

On je ponovio da plate u javnom sektoru i penzije ispod 25.000 dinara /210 evra/ neće biti smanjivane i objasnio da su penzije smanjene više nego plate, između ostalog zbog većih troškova zaposlenih od penzionera.

U Skupštini je u toku izlaganje premijera Srbije Aleksandra Vučića.

Skupština Srbije počela je danas sjednicu na kojoj će raspravljati o prijedlogu rebalansa budžeta za 2014. godinu i pratećim zakonima kojima je predviđeno smanjenje plata u javnom sektoru i penzija većih od 25.000 dinara.

Predloženim rebalansom predviđeni su prihodi od 897 milijardi dinara /oko 7,5 milijardi evra/, a rashodi 1.121 milijardu dinara /oko 9,4 milijarde evra/.

Budžetski deficit veći je za 42 milijarde dinara i iznosiće 224,7 milijardi dinara /1,88 milijardi evra/, što je 4,64 odsto bruto domaćeg proizvoda /BDP/.

Rebalanas budžeta napravljen je na osnovu procjene da će Srbija u 2014. imati pad BDP od jedan odsto, dok je prilikom izrade originalnog budžeta procjena bila da će biti zabilježen rast od jedan procenat.

Uz rebalans budžeta, na dnevnom redu Skupštine su i prijedlozi odluke o davanju saglasnosti na Odluku o izmjenama i dopunama Finansijskog plana Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje za 2014. godinu, kao i na Odluku o izmjenama Finansijskog plana Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje za 2014. godinu, te na Odluku o izmenama finansijskog plana Nacionalne službe za zapošljavanje.

Tu je i Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Odluku o izmjenama finansijskog plana Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika za 2014. godinu.

Druga tačka dnevnog reda je Prijedlog zakona o privremenom uređivanju osnovica za obračun i isplatu plata, odnosno zarada i drugih stalnih primanja kod korisnika javnih sredstava.

Poslanici će raspravljati i o Prijedlogu zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija, a kao posljednja tačka biće razmotren prijedlog izmjena Zakona o Centralnom registru obaveznog socijalnog osiguranja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije