Ex -Yu

Vulin: Da li je Jasenovac doprinos Hrvata antifašističkoj borbi

Vulin: Da li je Jasenovac doprinos Hrvata antifašističkoj borbi
Foto: Tanjug - Arhiva | Vulin: Da li je Jasenovac doprinos Hrvata antifašističkoj borbi

BEOGRAD - Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, povodom izjave hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović da su Hrvati dali najveći doprinos pobjedi nad fašizmom, rekao je da ona može da laže čitav svijet, ali da Srbi i Hrvati znaju da su Hrvati uvjereno i do posljednjeg dana bili uz naciste.

"Hrvataskih zločina u Jasenovcu i Jadovnu su se gadili i Nijemci, a Kolindih laži gadi se svaki antifasista", poručio je Vulin.

On je ocijenio da Kitarovićeva još uvijek "ne može da se otrezni od pijanstva na proslavi zločinacke akcije Oluja" i da se samo tako može objasniti njena izjava da su Hrvati dali najveći doprinos pobkedi nad fašizmom.

"Reći takvu gadost može samo sledbenik Pavelića koji uživa da se ruga žrtvama ustaških koljača. Antifašistički ustanak u Hrvatskoj je podignut u mjestu Srb, i da li može biti dileme ko ga je podigao", izjavio je Vulin.

On je naglasio da je Nezavisna država Hrvatska stvorena voljom ogromne većine Hrvata, koja je kako je govorio Tuđman "izraz povjesne težnje Hrvata za državom" bila najstrašnija fašistička tvorevina, mjesto sa logorom za djecu gdje je zaklano 20.000 malih Srba, Jevreja i Roma.

"Hrvatska država na svoju sramotu i užas slobodnog sveta 80 godina kasnije još uvek ne želi da se odrekne ustaškog režima. Kolinda Grabar Kitarović je polagala vence na grobove ustaša u Blajburgu. Da li su oni bili antifiašistički borci i da li je Jasenovac doprinos Hrvata borbi protiv fasiszma", upitao je Vulin.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je ranije danas da je hrvatski narod, srazmjerno broju stanovnika, najviše doprinio antifašističkoj borbi u Evropi.

Ona je na obilježavanju 80. godišnjice početka Drugog svetskog rata u Poljskoj rekla da je u antifašističkoj borbi učestvovalo više od pola miliona Hrvata, prenio je "Index.hr".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije