Ex -Yu

Vulin: FBI nije učestvovao u razbijanju kriminalne grupe Belivuk-Miljković

Vulin: FBI nije učestvovao u razbijanju kriminalne grupe Belivuk-Miljković
Foto: Tanjug | Vulin: FBI nije učestvovao u razbijanju kriminalne grupe Belivuk-Miljković

BEOGRAD - Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da FBI nije učestvovao u razbijanju kriminalne grupe Belivuk-Miljković i da je zvanično, preko Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu, zatražio odgovor da li su radili bilo kakvu operativnu obradu ove kriminalne grupe.

"Zvanično sam se obratio Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država da ih zamolim da proslede FBI-ju, kako bi nam ta agencija odgovorila da li imaju bilo kakvu operativnu obradu ili saznanje, koje mi u Ministarstvu unutrašnjih poslova nemamo, da su oni radili ovu grupu“, rekao jeministar gostujući na B92.

On je rekao da je razbijanje kriminalne grupe Belivuk-Miljković isključivo uspjeh srpske policije, Bezbednosno-informativne agencije i Tužilaštva za organizovani kriminal i naglasio da su "sramni pokušaji" da se tim ljudima danas oduzme zasluga, saopštio je MUP.

Prema njegovim riječima, nakon što je strancima i "Ðilasovim medijima" i političarima postalo jasno da optužbe okrivljenih Belivuka i Miljkovića ne prolaze, uvedena je priča kako grupu nije radila srpska policija, već FBI.

"Ako su ovo sve stranci uradili, postavlja se pitanje šta su čekali, da pripadnici klana ubijaju, a da oni imaju dokaze, ako su ih prikupili, zašto nas nisu o tome obavestili“, upitao je Vulin, ocijenivši da je riječ o pokušaju da se srpska policija predstavi kao nesposobna.

Objasnio je da oni koji se pozivaju na saopštenje američke ambasade, nisu primjetili da je saopštenje od 8. juna 2021. i da se u njemu precizira da je 7. juna 2021. u velikoj akciji "Trojanski štit" razbijena ANOM aplikacija, koju je FBI sam napravio da je kriminalci koriste, te da je nakon što je prikupljen veliki broj informacija ona srušena, a da su onda preuzeti dokazi i počelo je sprovođenje krivičnih postupaka.

"Belivuk i Miljković su koristili SKAJ aplikaciju, ne ANOM, a pripadnici ove grupe uhapšeni su 4. februara 2021. i nikako nisu mogli biti na slobodi da bi mogli biti hapšeni još jednom i da bi se vratili u zatvor“, naveo je.

On je podsjetio da je radna grupa koja se bavila razbijanjem kriminalne grupe Belivuk-Miljković formirana po njegovom nalogu 8. decembra 2020. i da je prilikom hapšenja 4. februara 2021, srpska policija bila "potkovana dokazima".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije