Ex -Yu

Vulin: Jačanje saradnje u oblasti civilne zaštite Republike Srpske i Crne Gore

Vulin: Jačanje saradnje u oblasti civilne zaštite Republike Srpske i Crne Gore
Foto: Tanjug/Arhiva | Vulin: Jačanje saradnje u oblasti civilne zaštite Republike Srpske i Crne Gore

​BEOGRAD - Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin dogovorio je na sastanku u Beogradu sa predstavnicima civilnih zaštita Republike Srpske i Crne Gore nastavak i jačanje saradnje, poručivši da je Srbija u svakom trenutku spremna da pomogne svakom ko od nje zatraži pomoć.

Na sastanku Vulina sa generalni direktorom Direktorata za zaštitu i spasavanje MUP-a Crne Gore Miodragom Beševićem i direktorom Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske Milanom Novitovićem bilo je riječi o nastavku saradnje u oblasti vanrednih situacija.

Dogovoren je dalji nastavak i jačanje saradnje, posebno kroz zajedničke obuke, te istaknuta uspješna saradnja koja je kroz konkretne akcije dala dobre rezultate u spasavanju ljudi i njihove imovine u elementarnim nepogodama, saopšteno je iz MUP-a Srbije.

Sagovornici su se saglasili da je Srbija lider na Balkanu po pitanju opremljenosti Sektora za vanredne situacije, što je čini spremnom i sposobnom da pruži pomoć svima onima kojima je pomoć potrebna i koji je zatraže.

To se, kako su istakli, pokazalo i ovoga ljeta tokom kojeg su vatrogasno - spasilačke jedinice MUP-a Srbije pružale nesebičnu pomoć u borbi sa vatrenim stihijama, koje su zahvatile Republiku Srpsku, Sjevernu Makedoniju i Grčku.

Na sastanku je ocijenjeno da svaka zemlja na Balkanu, na polju jačanja kapaciteta u borbi protiv prirodnih katastrofa, treba da misli regionalno i svoje jedinice snaži ne samo da bi pomogla sebi, već i drugima.

Ukazano je i na značaj zajedničkih vježbi, od kojih je posebno istaknuta taktička vježba zaštite i spasavanja "Sistem 2021", u kojoj su pored srpskih vatrogasno-spasilačkih jedinca u vježbi na Drini učestvovali i predstavnici Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije