Ex -Yu

Vulin: Ne priliči ambasadoru Nemačke da Srbima govori šta je genocid

Vulin: Ne priliči ambasadoru Nemačke da Srbima govori šta je genocid
Foto: Tanjug/AP | Vulin: Ne priliči ambasadoru Nemačke da Srbima govori šta je genocid

BEOGRAD- Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin rekao je da poslije iskustva iz dva svjetska rata ne pristaje ambasadoru Njemačke u Beogradu Tomasu Šibu da govori Srbima šta treba da rade i misle, a posebno ne da im govori šta je genocid.

"Srpski narod je preživeo genocid, nije ga počinio, a to mnogo veći narodi ne mogu da kažu za sebe", naglasio je Vulin, povodom Šibove izjave da je Srebrenica jedan od najgnusnijih zločina u 20. vijeku i da je riječ o genocidu, te da Srbija treba da zauzme isti stav. 

Vulin je za "Večernje novosti" rekao da je Srbija samostalna i slobodna zemlja, koja sama donosi odluke i istoriju ne piše po naređenju i diktatu. 

Istoričar Vasilije Krestić konstatuje da se u Šibovoj izjavi osjeća pristrasnost čisto političkog sadržaja, a ne naučnog i moralnog. 

On ističe da je teško komentarisati stav njemačkog diplomate, a ne izraziti osjećanje da nema pravednosti. 

"Mislim da je bilo gnusnijih zločina. Setimo se, na primer, zločina u Africi. Tamo je bilo svega. To što Šib govori je veliko uopštavanje sa jasnim ciljevima. Kada je reč o stradanju Srba, onda nema genocida, nema velikog zločina, a kada je riječ o osudi Srba neki ljudi, poput nemačkog ambasadora pokušavaju na sve načine da nas osude. Taj čovek očigledno ne zna šta je genocid pa preteruje u osudi", navodi Krestić. 

On je napomenuo da nije tačno da je Haški tribunal osudio Srbiju za bilo kakav genocid u Srebrenici, ali je rečeno da je to veliki zločin. 

Istoričar Predrag Marković ukazuje da je problem sa izrazom "genocid" to što se olako upotrebljava, a u izvornom značenju označava unaprijed planirano istrebljenje cjelokupnog stanovništva neke zemlje ili velike oblasti. 

"Genocid u Ruandi je odneo baram sto puta više žrtava od Srebrenice, a po brzini i surovosti ubijanja prevazilazi bilo šta viđeno u 20. veku. Zapadne sile na to nisu prstom maknule", ističe Marković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije