Ex -Yu

Vulin: Sljedeće godine stižu helikopteri iz Rusije

Vulin: Sljedeće godine stižu helikopteri iz Rusije
Foto: Tanjug | Vulin: Sljedeće godine stižu helikopteri iz Rusije

BEOGRAD - Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da se sporazum predsjednika Rusije i Srbije Vladimira Putina i Aleksandra Vučića dobro razvija i da će sljedeće godine u Srbiju stići još sedam ruskih helikoptera.

"Obezbedili smo da nesmetano stigne 10 BRDM-2 oklopnih vozila, sa ministrom Sergejem Šojguom smo razgovarali o tome da ih stigne još, stići će i tenkovi koji su dogovoreni", rekao je Vulin za RTS.

Vulin je sa delegacijom Ministarstva odbrane boravio u Rusiji, na poziv ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua, gde je obišao fabriku "Rostvertol", koja će u prvom kvartalu naredne godine isporučiti četiri nova helikoptera Vojsci Srbije, prisustvovala finalu tenkovskog biatlona u kom je ekipa Vojske Srbije zauzela osmo mjesto.

Vulin je za RTS naveo da će u prvom kvartalu sljedeće godine stići četiri Mi-35 helikoptera, kao i tri Mi-17 helikoptera.

Rekao je da Srbija i Rusija nikada nisu imale toliko zajedničkih aktivnosti i da će se, u skladu sa politikom vojne neutralnosti, nastaviti saradnja kada su u pitanju vojne vježbe, prenos iskustva, obrazovanje kadrova.

On je dodao da srbija sarađuje i sa istokom i sa zapadom, odnosno da sama bira prijatelje, naoružanje i obrazovanje za svoje kadrove.

"Mi smo naručili i već dobijamo HA-145 helikoptere francusko-nemačke koprodukcije, naručili smo i rakete 'mistral' iz Francuske, a vidite koliko naoružanja nabavljamo s prostora Ruske Federacije. To je vojna neutralnost, sami birate, donosite odluke i uzimate šta je najpotrebnije vašoj zemlji", rekao je Vulin.

On je dodao da je velika čast što je Srbija pozvana da 2020. godine učestvuje u Paradi pobjede na Crvenom trgu.

Govoreći o tome što su pripadnice jedinice Kobre prvi put obezbijeđivale zgradu Predsjedništva, što su mnogi kritikovali, Vulin je rekao da je "teško razumljiva ta količina mržnje prema sopstvenoj vojsci".

"Pripadnice Kobri su ravnoprevni pripadnici Vojske. Obavljale su svakodnevne aktivnosti jer su zadužene za bezbednost vrhovnog komandanta", rekao je Vulin.

Vulin je rekao i da je novootvoreni autoput "Miloš Veliki" rezultat političke volje i upornosti predsjednika Aleksandra Vučića.

On je kazao da je otvaranje autoputa pokazalo i da je deo javnosti u stanju da napadne bilo šta, ne pokušavajući da nađe bilo kakakv argument.       

"Kada već ne može da se napadne autoput, onda su rekli da se autoput zove pogrešno, jer Miloš Veliki nikada nije bio "Miloš Veliki". Nažalost, ta mržnja govori i o samoj mržnji, ali i o neznanju. Naime, Narodna skupština je 14. jula 1898. godine donela odluku 'da se Miloš ima zvati Velikim', a narod mu je za života dao nadimak 'Kodža Miloš', odnosno Miloš Veliki", rekao je Vulin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije