Ex -Yu

Vulin: Srbija da se odmah zahvali EU ako članstvo zavisi od Kitarovićeve

Vulin: Srbija da se odmah zahvali EU ako članstvo zavisi od Kitarovićeve
Foto: Ilustracija | Vulin: Srbija da se odmah zahvali EU ako članstvo zavisi od Kitarovićeve

BEOGRAD - Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da Srbija treba odmah da se zahvali na članstvu u EU, ukoliko Brisel odluke o tome donosi na osnovu "frustracija i kompleksa hrvatske politike".

Povodom izjave hrvatskog predsjednika Kolinde Grabar Kitarović da Srbija od nje i premijera Andreja Plenkovića neće dobiti "zeleno svjetlo" za ulazak u EU, Vulin je rekao da Srbija treba da nastavi svoj život bez puta ka EU, ukoliko ulazak u EU zavisi od "trezvene i pribrane" odluke Kitarovićeve.

"Ako je uslov da uđemo u EU i prihvatimo da će Hrvatska pisati našu istoriju i određivati koji Srbi su ratni zločinci, onda možemo odmah da se spremimo da će naša deca učiti da je i Jasenovac bio radni logor, a streljane ustaše u Blajburgu nevine žrtve", naveo je Vulin.

On je rekao da Srbija treba da se "pozdravi sa razumom i zdravom logikom" prije ulaska u EU ako je uslov za članstvo da prihvati da protjeranih i opljačkanih 500.000 Srba iz Hrvatske nisu bili rođeni u Hrvatskoj i da rat između državljana iste zemlje različitih nacionalnosti nije građanski rat.

Prema njegovim riječima, ako je EU zajednica u kojoj se, kao u Hrvatskoj, odluka Ustavnog suda o upotrebi ćirilice ne sprovodi zato što je to pismo Srba, onda Srbija treba da prestane da broji otvorena poglavlja i da "nastavi da razvija i brani sebe", saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

"Ako EU donosi odluke o članstvu Srbije na osnovu frustracija i kompleksa hrvatske politike, neka nam to sada kažu da se ne iznenađujemo ni mi, ni oni", zaključio je Vulin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije