Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Vulin: Srpska je strateški i spoljnopolitički prioritet Srbije

Vulin: Srpska je strateški i spoljnopolitički prioritet Srbije
Foto: N.N. | Vulin: Srpska je strateški i spoljnopolitički prioritet Srbije
Tanjug

BEOGRAD - U okviru Međunarodnog sajma naoružanja i vojne opreme Partner 2019. u Beogradu je danas održan skup privrednih društava namjenske industrije Reublike Srpske i odbrambene industije Srbije, na kojem je srpski ministar odbrane Aleksandar Vulin istakao da je Srska strateški i spoljnopolitički prioritet Srbije.

"Nijednu ključnu odluku rukovodstvo naše države nikad ne donese, a da ne misli kako će se odraziti na Republiku Srpsku i ljude koji tamo žive. Isto važi kada je u pitanju Ministarstvo odbrane i kada je u pitanju ovaj važan segment Ministarstva odbrane - namenska industrija", rekao je Vulin otvarajući ovaj skup.

Podsjetio je da je u posljednjih nekoliko godina značajno podignut nivo i obim naše međusobne saradnje i tako ćemo, najavio je, nastaviti da radimo.

"Sve što Srbija može da kupi, a da dolazi iz Republike Srpske, čak i ako postoji na nekom drugom mestu, uvek će uzeti od Republike Srpske", poručio je.

Ministar Vulin je predočio da je za Srbiju od izuzetnog strateškog značaja da se proizvodni kapaciteti Republike Srpske očuvaju i unaprijede i da se na nivou ministarstava privrede i finansija Srbije i Republike Srpske već razgovara o tome da odbrambena industrija Srbije uđe u vlasničku strukturu određenih preduzeća namjenske industrije Republike Srpske.

"Možete očekivati i u budućnosti da ćemo našu saradnju unapređivati i da ćemo odvajati više novca, da ćemo nastojati da se povezujemo uprkos brojnim izazovima, uprkos tome što se mnogi namršte kada čuju da namenska industrija Srbije sarađuje sa namenskom industrijom Republike Srpske. Nisu svi srećni ni zadovoljni kada čuju da će država Srbija dati sve što može da odbrambena industrija Republike Srpske napreduje i jača", rekao je Vulin.

Dodao je da će Srbi uvijek voditi računa o Srbima i da će Srbija uvijek voditi računa o Republici Srpskoj.

Kako kaže ministar Vulin, odbrambena industrija Srbije biće povezana sa odbrambenom industrijom Republike Srpske, a o tome će voditi računa Ministarstvo odbrane.

"Republika Srpska nema svoju vojsku, ali srpski narod ima svoju vojsku. Baš tako, Republika Srpska i njen odbrambena industrija treba da doživljavaju sebe, da su u funkciji očuvanja srpskog naroda, bez obzira gde on živi. To što vi radite za nas je jako važno. Odbrambene industrije iz Srpske i Srbije moraju da budu povezane, a Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije imaće najveću korist od vašeg jačanja i od vašeg daljeg razvoja", rekao je Vulin.

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević istakao je da je ministarstvo koje predstavlja prvi put otvorilo svoj štand na sajmu "Partner", pokazavši na taj način koliki značaj pridaje namjenskoj industriji, kao i da će se na ovogodišnjem sajmu predstaviti 13 kompanija iz Republike Srpske.

" Republika Srpska želi da bude partner Srbiji u novoj eri razvoja srpske namenske industrije. U planiranju sigurnosti i bezbednosti želimo blisko partnerstvo između naših kompanija i proizvođača naoružanja i bezbedonosnih sistema. Želimo da u partnerstvu sa Vladom Srbije i kompanijama iz Srbije izađemo na međunarodno vojno tržište, zajedno sa svim kapacitetima koje imaju naše kompanije, kao što su "Orao" iz Bijeljine, "Kosmos" iz Banjaluke i ostale", rekao je Petričević.

Prisutnima se obratila i pomoćnica ministra za industriju u okviru Ministarstva privrede i preduzetništva Republike Srpske Sonja Tovilović, nakon čijeg obraćanja su predstavnici privrednih društava iz Republike Srpske imali priliku da iznesu ključne informacije o proizvodnim i tehnološkim mogućnostima svojih društava i usmere fokus na potencijalnu saradnju sa proizvođačima naoružanja i vojne opreme iz Srbije.

Održani sastanak je još jedna aktivnost u nizu koju realizuju Vlade Srbije i Republike Srpske sa namerom da se konkretnim potezima unapredi saradnja i povezivanje namenske industrije Republike Srpske i odbrambeni kapaciteti Srbije, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije