Ex -Yu

Vulin Radmanu: Ako put u EU vodi preko Hrvatske, bolje da i ne putujemo

Vulin Radmanu: Ako put u EU vodi preko Hrvatske, bolje da i ne putujemo
Foto: Tanjug | Vulin odgovara Radmanu: Ako put u EU vodi preko Hrvatske, bolje da i ne putujemo
Tanjug

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da Srbija nikada ne treba da bude članica EU ako je uslov za to da svojim "ćutanjem i ponižavanjem liječi hrvatske komplekse".

"Ako put u EU vodi preko Hrvatske i njenih uslova, bolje da i ne putujemo. Slaveći Dan pobede, položio sam venac prvim antifašističkim ministrima policije u zemlji u kojoj je Srbija tada bila, i to kao sila pobednica. Ministar (spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić) Radman nije slavio Dan pobede, zemlja koju je moderna Hrvatska nasledila, zvala se NDH i ona je bila poražena", navodi se u pisanoj izjavi ministra Vulina.

On je dodao i da je Hrvatska nastala "nasilnom secesijom" i razbijanjem Jugoslavije, a da je priznanjem Kosova 2008. godine "pokušala da razbije Srbiju".

"Neću da prećutim koliko je bedno i licemerno kada se ministar Radman zaklinje u princip nepromenljivosti granica. Ako je Kosovo nezavisno zato što je to 'realnost', kakva je realnost u Republici Srpskoj? I, još uvek čekam odgovor zašto je komadanje Srbije doprinos miru, a ujedinjenje Srba doprinos nemiru na Balkanu", rekao je Vulin.

Hrvatski minitar prethodno je ocijenio da Vulin "promoviše poraženu velikosrpsku politiku" i da neutemeljeno prigovara Hrvatskoj, "koja nikada nije imala aspiracije na tuđu teritoriju, niti je tražila reviziju granica".


Pročitajte još: Grlić Radman: Put Srbije u EU ide i preko Hrvatske


Vulin je prije toga Hrvatsku i tzv. Kosovo nazvao "braćom po oružju" i dodao da bi Grlić Radman volio da može da rasporedi "okupacione snage na prostoru Srbije".

Ministar Grlić Radman rekao je ove nedjelje tokom posjete Prištini da je Zagreb odlučio da poveća svoj vojni kontingent u sastavu Kfora na tzv. Kosovu, dok su mediji u Srbiji prenijeli da je šef hrvatske diplomatije rekao da će formirati vojni kamp na tzv. Kosovu radi veće bezbjednosti.

Tu, pogrešno prenijetu izjavu, odmah su oštro kritikovali visoki zvaničnici Srbije.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije