Ex -Yu

Vulin u Hrvatskoj i zvanično proglašen personom non grata

Vulin u Hrvatskoj i zvanično proglašen personom non grata
Foto: N.N. | Vulin u Hrvatskoj i zvanično proglašen personom non grata

ZAGREB - Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske saopštilo je danas da ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin do daljeg nije dobrodošao u Hrvatsku.

Hrvatski mediji prenose da će Vulin, ukoliko sutra bude pokušao ući u Hrvatsku, biti vraćen sa granice, te da će Zagreb tokom večeri poslati službeno obavještenje Beogradu.


U noti upućenoj Ambasadi Srbije u Zagrebu, hrvatsko Ministarstvo spoljnih poslova je osudio Vulinovu izjavu da o njegovom dolasku u Hrvatsku može odlučiti vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić, a nikako hrvatski ministri.

"Spominjanje vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, kao osobe koja odlučuje o bilo čijem dolasku u Hrvatsku je neprimjeren i neprihvatljiv pokušaj negiranja suvereniteta Hrvatske", navedeno je u saopštenju.

Iz hrvatskog Ministarstva spoljnih ističu da je Hrvatska suverena država, članica EU i NATO-a, u kojoj o ulasku stranaca odlučuju isključivo nadležne hrvatske institucije, u skladu s hrvatskim zakonima.

U saopštenju je navedeno da, nakon "sramnog izgreda koji se 18. aprila dogodio u Narodnoj skupštini Srbije prilikom službene posjete predsjednika Hrvatskog sabora, izjava Vulina predstavlja "dodatnu provokaciju koja ne doprinosi razvoju dobrosusjedskih odnosa i punog međusobnog uvažavanja".

Vulin, koji je bio pozvan na komemoraciju u Mlaku kod Jasenovca kao gost Srpske pravoslavne crkve, rekao je da neće prisustvovati komemoraciji u Jasenovcu koju organizuje hrvatske Vlada

"Naravno da na taj dan ja ne bih bio u Jasenovcu. Da li ću doći u Mlaku, u obnovljenu srpsku crkvu, tamo gde se nalaze Srbi, tamo gde se nalaze potomci žrtava Jasenovca, odlučiću ja i o tome može da odluči vrhovni komandant Vojske Srbije, Aleksandar Vučić, a nikako o tome ne mogu da odluče hrvatski ministri", izjavio je Vulin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije