Ex -Yu

Za opoziv albanskih gradonačelnika na KiM glasala samo 253 birača

Za opoziv albanskih gradonačelnika na KiM glasala samo 253 birača
Foto: Tanjug/AP | Za opoziv albanskih gradonačelnika na KiM glasala samo 253 birača

SJEVERNA MITROVICA - Bez incidenata, ali skoro i bez birača, završeno je glasanje za opoziv albanskih gradonačelnika u Sjevernoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku na sjeveru Kosova.

Za smjenu gradonačelnika u četiri lokalne samouprave na sjeveru Kosova glasala su samo 253 birača.

Da bi referendum uspio, bilo je potrebno da izađe 50 odsto plus jedan upisanih birača.

U Sjevernoj Mitrovici glasalo je 111 osoba (0.59%), Zvečanu nijedna (0%), Leposaviću 124 (0,91%), a u Zubinom Potoku je glasalo 18 birača (0.26%), prenosi Euronews.

Izbore je nadgledao 401 posmatrač, predstavnici brojnih domaćih i međunarodnih organizacija civilnog društva, OEBS i Evropske unije.

U Zubinom Potoku, Sjevernoj Mitrovici, Zvečanu i Leposaviću ostaju albanski gradonačelnici, izabrani u aprilu prošle godine na izborima, na kojima je izlaznost bila samo 3,5 posto i koje su Srbi bojkotovali.

Izmir Zećiri, Iljir Peci, Ljuljzim Hetemi i Erden Atić i dalje će obavljati funkcije čelnika u četiri većinski srpske lokalne zajednice na sjeveru Kosova, prenosi Nova

Glasačke centre, kojih je bilo 39, obezbjeđivala je prištinska policija, a bezbjednost su nadgledali pripadnici KFOR-a i Euleksa. 

Pripadnici policije, ali i specijalne policije, bili su prisutni i u zgradama lokalnih samouprava gdje se održavalo glasanje, u Zubinom Potoku, Leposaviću i Zvečanu.

Na čelu izbornih komisija bili su ljudi iz opština sa juga, većinu članova biračkih odbora i izbornih komisija su činili Albanci, od kojih, takođe većina, nije govorila srpski jezik. 

Primijećene su i nepravilnosti da su članovi pojedinih biračkih odbora bili i zaposleni u službama lokalne samouprave, ali i lokalni odbornici i zvaničnici, što je u suprotnosti sa izbornim zakonom.

Na biračkim mjestima instalirane su kamere, što je prvi put u nekom izbornom procesu na KiM.

Iz Centralne izborne komisije u Prištini saopštili su uoči glasanja da pravo glasa na sjeveru Kosova ima 46.556 građana što, kako smatraju politički predstavnici Srba, ne odgovara realnom stanju na terenu, jer ukupno građana u Zubinom Potoku, Sjevernoj Mitrovici, Zvečanu i Leposaviću ima oko 50.000. 

To je jedan od razloga bojkota glasanja za opoziv čelnika u ove četiri lokalne samouprave na sjeveru Kosova. Ostali su, loša bezbjednosna situacija i neformiranje Zajednice srpskih opština, ali i postavljanje kamera na biračkim mjestima.

Čelnici Srpske liste pozvali su na bojkot glasanja, iako su prvobitno podržali peticiju za smjenu albanskih gradonačelnika. Iz Srpske liste su istakli da nadgledanja glasanja kamerama nema ni u zakonu ni u dosadašnjoj praksi na KiM.

Naglasili su i da je "nerealan broj birača u biračkim spiskovima, jer je kao posljedica torture vlasti u Prištini došlo do značajnog iseljavanja Srba sa sjevera".

Ako budu željeli, građani mogu da ponovo pokrenu procedure za smjenu ovih čelnika lokalnih samouprava tek za godinu dana, kada se očekuju i redovni lokalni izbori na Kosovu i Metohiji.

Petar Petković, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, glasanje za smjenu čelnika ove četiri lokalne samouprave na sjeveru Kosova nazvao je farsom prištinskih vlasti, te ocijenio da bi učestvovanje Srba u tome bilo negacija zdravog razuma.

On je u saopštenju glasanje u Sjevernoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku nazvao i "teatrom apsurda", koji, kako je dodao, režira Aljbin Kurti, prenijela je Nova.

Zvaničnici privremenih institucija u Prištini ocijenili su da stanovnici lokalnih samouprava na sjeveru Kosova i Metohije nisu iskoristili priliku za smjenu čelnika i optužili Srpsku listu i vlast u Beogradu da su "vršili pritisak" na birače.

Vljosa Osmani, predsjednica privremenih institucija u Prištini, kaže da na referendumu u nedjelju građani "uglavnom nisu iskoristili priliku" da smijene čelnike četiri srpske lokalne samouprave na sjeveru Kosova i Metohije.

Aljbin Kurti, premijer privremenih prištinskih institucija, tvrdi da su preduzeli sve kako bi omogućili novi proces glasanja.

Ambasada SAD u Prištini izrazila je žaljenje zbog povlačenja Srpske liste i političara Srba iz KiM od mogućnosti smijene čelnika u sjevernom dijelu Mitrovice, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku.

U četiri lokalne samouprave na sjeveru Kosova i Metohije vlasti u Prištini organizovani su referendum o smjeni čelnika albanske nacionalnosti. Na funkciju su došli uz podršku svega nekoliko procenata birača na izborima prošle godine koje su Srbi bojkotovali.   

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije