Ex -Yu

Za sedam dana ukradena tri zvona sa barskih crkava

Za sedam dana ukradena tri zvona sa barskih crkava
Foto: N.N. | Za sedam dana ukradena tri zvona sa barskih crkava

BAR - Radnici Kulturnog centra prijavili su danas barskoj policiji da je u Starom gradu ukradeno zvono sa crkve Svetog Jovana, što je već treće zvono sa zvonika crkvi u Starom Baru, koje je ukradeno u posljednjih sedam dana.

Prva krađa prijavljena je u nedjelju, 21. aprila, kada je primećeno da nema zvona na crkvi Sveti Vić u Gretvi, a ubrzo je prijavljena i krađa bronzanog zvona sa crkve Svete Nedelje u Rapu, prenose Vijesti.

Kako se navodi, istražni organi smatraju da su krađe izvedene "skoro simultano" i da se radi na pronalaženju kradljivaca.

Crkvena opština barska saopštila je da su 25. aprila službenici CB Bar obavili uviđaj povodom nestanka zvona sa crkve Svete Neđelje u Rapu, koju je prijavila žena koja živi nedaleko od crkve, kao i da je to zvono kupila porodica Ratkovića iz Sustaša kod Bara tridesetih godina prošlog vijeka u Splitu i da je teško 30-50 kilograma.

"Nekoliko dana ranije primećen je i nestanak zvona sa rimokatoličke crkve Sveti Vić u Gretvi kod Bara. Očito, reč je sinhronizovanoj akciji. U okolini Bara, u Spiču, a posebno u Crmnici, puno je crkava i moguće da je sa još neke od njih nestalo zvono. Ukoliko policija što pre ne spreči ovu akciju, kakva u ovim krajevima nije viđena još od vremena kada je austrijska vojska sa crkava skidana zvona i odnosila ih na pretapanje, barskom kraju preti svojevrsni kulturocid", navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije