Ex -Yu

Zadušnice na Kosovu: Spomenici, oštećeni, pobacano smeće (VIDEO)

Zadušnice na Kosovu: Spomenici, oštećeni, pobacano smeće (VIDEO)
Foto: Kosovo online | Zadušnice na Kosovu: Spomenici, oštećeni, pobacano smeće (VIDEO)

BEOGRAD - Srbi koji su danas, na Duhovske zadušnice, došli da zapale svijeće na grobovima preminulih članova porodica na grobljima u Prištini i Kosovskoj Mitrovici zatekli su polomljene i oskrnavljene spomenike.

Zlatko Stojanović kaže da je prištinsko groblje u veoma lošem stanju, jer je mnogo uništenih o oskrnavljenih spomenika zaraslih u korov.

"Nigde u svetu nisam video da groblje ovako izgleda", rekao je Stojanović za Tanjug.

Na iste prizore oskrnavljenih spomenika naišli su i Srbi koji su obišli grobove najmilijih u južnoj Mitrovici, gdje je groblje zaraslo u korova, a u njegovoj okolini je na sve strane razbacano smeće.

Nebojša Ilić, koji na svake zadušnice dolazi na ovo groblje, bio je potresen zatečenim, ističući da sve izgledao kao poslije neke kataklizme.

"Nadam se da će jednog dana neko ove porušene spomenike podignuti i pustiti mrtve na miru", rekao je Ilić za "Kosovo onlajn".

Slavica Jargić kaže da je slika koju svaki put zatekne ostavi nijemu, ali da je tješi što još nisu počeli da vade kosti.

Milica Kasalović ističe da su prizori zastrašujući i za njih kojih ih vide i za sav srpski narod na Kosovu i Metohiji, jer njihovim precima ne daju da počivaju u miru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije