Ex -Yu

Zaev: Ustavne amandmane završićemo za 15 dana

Zaev: Ustavne amandmane završićemo za 15 dana
Foto: Arhivska fotografija | Zaev: Ustavne amandmane završićemo za 15 dana

VALANDOVO - Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je danas da će nacrti ustavnih amandmana biti rađeni uz podršku opozicije, a će rad na njima biti završen za manje od 15 dana.

Zaev je, kako kaže, obećao ministrima da će imati inkluzivan proces, a da će vlada pred Sobranje iznijeti prijedloge amandmana u skladu sa Sporazumom iz Prespe, a potom će vlada i opozicija izdati svoj zajednički nacrt amandmana.

"Vjerujem da ovo možemo da završimo za manje od 15 dana, kako bismo skratili proceduru koliko je to moguće... Kako procedura bude napredovala, vidjeće se da nema ništa bolno ili skriveno u amandmanima i da će nas oni ujediniti i obezbijediti budućnost države", rekao je Zaev, prenosi MIA.

Upitan da li su prihvatljivi zahtjevi poslanika opozicije koji su glasali za inicijativu da se pokrene promjena ustava, Zaev je rekao da je pažljivo pročitao četiri zahtjeva koji su iznijeli.

"Jedan je da se potvrdi makedonski identitet, drugi je sprovođenje, koje je već propisano u sporazumu", rekao je Zaev.

On je dodao da se ostali zahtjevi odnose na zaštitne mjere u slučaju da Grčka ne ratifikuje sporazum, ili da postavi prepreke integracionim procesima Makdonije, što znači da bi se u tom slučaju promjene ustava proglasile nevažećim.

Povodom poziva na pomirenje, koji su uputili opozicioni poslanici, Zaev je rekao da je to "inkluzivni proces koji prevazilazi političku pripadnost".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije