Ex -Yu

Zaev i Dankan: Bojkot referenduma znači bojkot budućnosti MK

Zaev i Dankan: Bojkot referenduma znači bojkot budućnosti MK
Foto: Tanjug/AP | Zaev i Dankan: Bojkot referenduma znači bojkot budućnosti MK

SKOPLJE - Bojkot referenduma, koji će u Makedoniji biti održan 30. septembra, značio bi bojkot budućnosti te zemlje i demokratije uopšte, poručili su danas makedonski premijer Zoran Zaev i britanski ministar za evropska i američka pitanja Alan Dankan na sastanku u Skoplju.

Dankan je Makedoniji poželio uspješan referendum o sporazumu Atine i Skoplja o imenu te bivše jugoslovenske republike, i prenio podršku Britanije naporima Makedonije da ostvari svoje strateške ciljeve - članstvo u EU i NATO, prenosi MIA.

"Sporazum koji su potpisali premijeri Grčke i Makedonije, Aleksis Cipras i Zoran Zaev, predstavlja značajan korak za budućnost Makedonije", istakao je Dankan.

Zaev je izrazio uvjerenje da će velika većina građana izaći na glasanje o evroatlantskoj Makedoniji.

"Očekujem takođe da svi politički akteri u zemlji ostave po strani svoje interese i ispoštuju svoju dužnost da glasaju na referendumu u ovom istorijskom trenutku za Makedoniju", rekao je Zaev.

On se s britanskim sagovornikim saglasio da bi pristupanje Makedonije evroatlantskim institucijama doprinijelo stabilnosti, bezbjednosti i ekonomskom prosperitetu cijelog Balkana, saopštila je makedonska vlada.

Dankan se danas u Skoplju sastao i sa ministrom spoljnih poslova Nikolom Dimitrovim, i tom prilikom takođe istakao značaj ishoda predstojećeg referenduma, kao i rezultata tekućih reformi u Makedoniji.

Dankan je pohvalio napredak Makedonije na putu ka EU i NATO-u i postignuća u izgradnji regionalih odnosa i rešavanju sporova sa susedima, saopštilo je makedonsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Dankanova posjeta Skoplju odraz je čvrste britanske podrške nastojanjima Makedonije da postane članica evropske i evroatlantske porodice slobodnih i naprednih zemalja, zaključio je Dimitrov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije