SP Qatar 2022.

Ex -Yu

Zaev podnio ostavku na funkciju premijera Sjeverne Makedonije

Zaev podnio ostavku na funkciju premijera Sjeverne Makedonije
Foto: Tanjug/AP arhiva | Zaev podnio ostavku na funkciju premijera Sjeverne Makedonije
Tanjug

SKOPLJE - Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev danas je predsjedniku parlamenta podnio ostavku, koju je najavio nakon što je njegova stranka SDSM postigla loš rezultat u drugom krugu lokalnih izbora.

Zaev je u pisanoj ostavci naveo da svoju odluku neće usmeno objašnjavati.

On u obrazloženju ističe da su rezultati prošlih izbora, iako su bili lokalni, za politički trenutak u kojem se država nalazi imali nacionalnu i političku težinu.

"U takvim uslovima za mene lično i za mene kao premijera, zbog politike u koju vjerujem, politički neodgovorne i neopravdane pred mojim narodom i svojom zemljom da lično nastavim da vodim vladu evroatlantskim putem. Mislim da će drugi premijer iz redova SDSM to moći da postigne na bolji način", naveo je Zaev, prenosi Plus info.

Dodao je da ostavkom želi da preuzme odgovornost i da primjer za donošenje dobrih odluka kada je to potrebno, kako bi dao "još jedan doprinos jačanju demokratskog kapaciteta naroda, ali i budućim liderima da budu svjesni svoje građanske dužnosti kada vode računa o svojoj zemlji".

Ostavku bi trebalo da konstatuje predsjednik Skupštine Taljat Džaferi, a prema skupštinskim izvorima to će učiniti sutra prije sednice o parlamentarnim pitanjima.

Nakon ostavke Zaeva, šef države bi trebalo da da mandat novom premijeru.

Po Ustavu, predsjednik je dužan da u roku od deset dana povjeri mandat stranci, odnosno strankama koje imaju većinu u Skupštini. Mandatar u roku od 20 dana od dana povjeravanja mandata podnosi Skupštini program i predlaže sastav Vlade u skladu sa Ustavom.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije