Ex -Yu

Zaev tvrdi da se dogovorio sa Ahmetijem i da će biti premijer

Zaev tvrdi da se dogovorio sa Ahmetijem i da će biti premijer
Foto: Tanjug/AP | Zaev tvrdi da se dogovorio sa Ahmetijem i da će biti premijer

SKOPLJE - Predsjednik Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) i mandatar za sastav vlade Sjeverne Makedonije Zoran Zaev izjavio je večeras da je postigao dogovor o koaliciji sa liderom albanske manjinske Demokratske unije za integracije (DUI) Alijem Ahmetijem.

"Postigli smo koalicioni dogovor sa predsednikom DUI Alijem Ahmetijem o formiranju

parlamentarne većine i vlade u punom mandatu koju ću predvoditi ja kao njen premijer", napisao je Zaev na svom Tviter profilu.

On je naveo da su identifikovali principe za sastav vlade koji će biti pretočeni u zajednički program, prenosi RTS.

Prema njegovim riječima, ti principi će slijediti put koji je zacrtan "članstvom u NATO-u, sporazumima sa Grčkom i Bugarskom, kao i Ohridskim sporazumom".

"To je evropski put, put ekonomije, pravde i jednakosti", istakao je Zaev.

SDSM ima u makedonskom Sobranju 46 poslaničkih mjesta, a DUI 15. Za formiranje većine neophodna je podrška najmanje 61 poslanika od 120 u Sobranju.

Premijer Albanije Edi Rama pozdravio je dogovor SDSM i DUI o formiranju nove vlade Sjeverne Makedonije, istakavši da Albanci u toj zemlji time dobijaju "novu političku težinu".

"Ovo je značajan dan za Albance u Sjevernoj Makedoniji koji, zahvaljujući dogovoru sa pobjednikom izbora Zoranom Zaevim, dobijaju novu težinu u političkom životu te zemlje", napisao je Rama na Twitteru.

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski dodijelio je 13. avgusta mandat za sastav nove vlade bivšem premijeru Zoranu Zaevu.

Na prijevremenim parlamentarnim izborima u Sjevernoj Makedoniji, održanim 15. jula, vladajući SDSM osvojio je 46 mandata, opozicioni VMRO-DPMNE 44, albanska DUI 15, Alijansa za Albance i Alternativa 12, te Ljevica dva i Demokratska partija Albanaca jedno poslaničko mjesto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije