Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Zagreb: Privedeno 60 demonstranata, povrijeđeno 25 ljudi

Zagreb: Privedeno 60 demonstranata, povrijeđeno 25 ljudi
Zagreb: Privedeno 60 demonstranata, povrijeđeno 25 ljudi
Agencije

ZAGREB - U sukobima policije i demonstranata u Zagrebu u subotu povrijeđeno je 12 policajaca i 13 građana, dok je 60 demonstranata privedeno.

Protestni skup veterana na Trgu bana Jelačiča u Zagrebu na kome se okupilo desetak hiljada učesnika iz Zagreba i drugih gradova protekao je uz obilje govora mržnje i antisrpske retorike, dok se dio mlađih učesnika protesta na Markovom trgu sukobio s policijom.

Više desetina pohapšenih demonstranata i velik broj povrijeđenih, među kojima i novinara, dosadašnji je bilans sukoba policije i dijela demonstranata koji su sa skupa veterana na Trgu bana Jelačića pokušali otići do Markovog trga gdje su zgrade vlade i Sabora kako bi tamo ponovo protestovali.

Incident u Zagrebu prouzrokovali su tzv. fejsbukovci, odnosno učesnici ranija dva antivladina protesta ove nedjelje.

Njih oko 500 krenulo je prema Markovom trgu i stigavši do barikada, gađalo policajce bocama, petardama, bakljama i kontejnerima za đubre, kockama s ulice i ciglama, nakon čega je policija intervenisala i potisnula demonstrante prema Jelačićevom trgu.

U obračunima je nastradalo i više novinara koji su stajavši između dvije strane, pratili događaj i to uglavnom kao žrtve demonstranata.

Jedan od pijanih demonstranata napao je novinarku nedjeljnika Nacional, pljunuo na nju, udario je nogom i ponašao se vulgarno.

Kamerman Nove TV pogođen je u glavu, a jedino su dvije novinarke Internet stranice net.hr dobile policijskom pendrekom po glavi.

Situaciju je pokušao smiriti Branko Borković - Mladi Jastreb koji je, zajedno s drugim veteranima kao tampon došao između policije i demonstranata, ali njegove poruke "nećete vi rušiti našu hrvatsku državu" i "ovo su moji saborci" demonstranti nisu poslušali, a jedan od njih ga je i pljunuo.

Policija se povukla pošto je bila obasuta ciglama, ali se ubrzo  konsolidovala i uz pomoć pendreka i suzavac spreja počela obračun s demonstrantima.

U dva sata desilo se više obračuna u centru grada, a posljednja  grupa, od oko deset demonstranata, privedena je nešto prije 17 časova.

Policija je za neko vrijeme zatvorila ulice u kojima je došlo do obračuna zbog uviđaja i čišćenja, a kako je saopšteno, neće se povući s područja oko Markovog trga.

Portparol zagrebačke policijske uprave Jelena Bikić potvrdila je da se radi o "fejsbukovcima" i navijačima fudbalskog kluba Dinamo - Bed Blu Bojsima, ali da među njima nisu bili hrvatski veterani sa skupa na Jelačićevom trgu.

Sam  protest veterana sa oko 10.000 učesnika uz  ustašku ikonografiju i zastave, kao i uvredljive transparente  i zapaljivu retoriku, kako protiv vlasti, tako protiv Srba, prošao je mirno.

 Najistaknutiji je bio transparent "Stanimiroviću, mučko đubre" na Jelačićevom spomeniku.

"Ne smijemo dozvoliti da nas branioce dijele političari i nikad više ne smijemo dozvoliti da se Hrvatskom upravlja bez hrvatskih branilaca", rekao je desničarski pjevač Marko Perković Tomson okupljanima između dvije pesme.

Veteran Stjepan Mačković rekao je da se nisu borili da im "Srbi vode državu", a Petar Janjić Tromblon, koji je nedavno ispitan kao osumnjičeni za ratni zločin u Vukovaru, zamjerio je Hrvatskoj na tome što je dozvolila da ga sud ispituje.

"Vlada Hrvatske je sebi dozvolila luksuz da s potpisima na raznim dokumentima četnika meni dopusti silovanje na sudu u Vukovaru", rekao je Janjić.

"Vi ste obnovili Hrvatsku, a na vlast su se vratili oni koje smo u ratu pobijedili, u državi se na vlasti izmjenjuju poštovaoci maršala Tita i njegovih pajdaša iz Kaira i Libije", rekao je Ivan Pandža, predsednik zagrebačkih veterana.

Organizator skupa i ratni policijski komandant Željko Sačić, koga čeka suđenje za zataškavanje zločina nakon Oluje, rekao je da je vreme vladajućih prošlo.

"Zbog dilema tužioca Mladena Bajića i ministra pravde

Dražena Bošnjakovića, naš nevini brat Tihomir Purda dan danas leži u zeničkom zatvoru i čeka izručenje svojim krvnicima iz ranih devedesetih, neshvatljivo, nedopustivo, nepravedno i sramotno. I taj naš ministar Bošnjaković još uvijek sjedi u svojoj ministarskoj fotelji", rekao je Sačić.

Protest na trgu Bana Jelačića organizovalo je ''Udruženje hrvatskih branilaca 1990-1996''.

Protest je izraz javnog nezadovoljstva ''jalovom politikom hrvatske vlade i državnog tužilaštva prema vrijednostima rata 90-ih, kao i opštim privrednim i socijalnim stanjem u koje je dovedena država'', ističe se u proglasu i podsjeća da je glavna uloga podrška hrvatskim veteranima ''koji trunu po hrvatskim, bosanskim i srpskim zatvorima". 

Uz policiju, i organizatori skupa su prethodno pozvali na miran i dostojanstven protest bez govora mržnje i ostalih ekscesa.

Incident i u Osijeku

Protesti, koje su organizovali fejsbukovci, održani su i u Osijeku. Tamo je oko 1.000 demonstranata zasulo jajima i grudvama snijega sjedište HDZ-a, a policija ih je spriječila u pokušaju da skinu tablu sa vrata. Lakše je povrijeđen novnar koji se verbano sukobio s demonstrantima.

Vezana vijest:

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije