Ex -Yu

Zagreb želi da iz Srbije "izvuče" arhivu o NDH

Zagreb želi da iz Srbije "izvuče" arhivu o NDH
Foto: Wikipedia | Zagreb želi da iz Srbije "izvuče" arhivu o NDH
Srna

BEOGRAD - Hrvatska već duže vrijeme preko Komisije za suksesiju pokušava da dođe do dokumentacije o Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH) koja je pohranjena u arhivima u Beogradu, pišu "Večernje novosti".

Riječ je o ključnim dokumentima o ustaškim logorima i zločinima, koje su činili pripadnici njihovih formacija, diplomatskoj aktivnosti tadašnjeg Zagreba, funkcionisanju policije, domobrana, državnih institucija i lokalnih samouprava, kao i više od 200 filmova koji su snimljeni u NDH.

Dio tih dokumenata nalazi se i u Vojnom arhivu i Ministarstvu spoljnih poslova, filmovi su u Jugoslovenskoj kinoteci, a manji broj dokumenata je u Arhivu Vojvodine u Novom Sadu.

"Večernje novosti" pišu da Srbija tome uspješno odolijeva sa jasnim obrazloženjem da se fondovi ne mogu cijepati ni dijeliti, a u tome je podržava i međunarodni supervizor koji pomaže u radu Komisije za sukcesiju.

U Jugoslovenskoj kinoteci pohranjeni su filmovi iz perioda NDH, a riječ je o filmskim žurnalima u trajanju od 15 do 20 minuta, kao i igranim filmovima, kojih ima ukupno 200.

Beograd ističe da filmove neće vratiti, jer su zaštićeno kulturno dobro važno za Srbe i Srbiju.

List piše da je ova dokumentacija o NDH, koju Zagreb želi, korišćena i kao argumentacija pri susretima Mješovite crkvene komisije za rasvjetljavanje istorijske uloge kardinala Alojzija Stepinca u genocidu nad Srbima i Romima, kao i Holokaustu.

Zahvaljujući dokumentaciji o zločinima i pripadnicima ustaških formacija koja je dostavljena Agenciji za restituciju, sačuvane su i hiljade hektara zemljišta oduzetih od ratnih zločinaca.

Istoričar Bojan Dimitrijević kaže za list da građa o NDH ima svoj popisani i nepopisani dio.

On navodi da je popisana uglavnom vojna i diplomatska građa NDH - odnosi sa Nijemcima i Italijanima, odnos prema četnicima, partizanima, međusobni odnosi u NDH...

"Osim ovoga, postoji i nepopisani deo o radu ministarstava i institucija za koje naši državni i bezbednosni organi posle rata nisu bili zainteresovani. Popis ove građe je u toku i ona je zatvorena za javnost", rekao je Dimitrijević.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Komentari: 1

Jednostavno naški

Ne vidim tu nikakav problem. Predajte sve dokumente Hrvatskoj. Naći će se tamo gdje su i dokumenti o Jasonovcu. Kod istih gazda!

Više komentara Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije