Ex -Yu

Zahtjev HDZ za opoziv premijera Oreškovića uvršten u dnevni red Sabora

Zahtjev HDZ za opoziv premijera Oreškovića uvršten u dnevni red Sabora
Zahtjev HDZ za opoziv premijera Oreškovića uvršten u dnevni red Sabora

ZAGREB - Predsjednik Sabora Željko Rajner bez glasanja je danas uvrstio u dnevni red Sabora opoziv hrvatskog premijera Tihomira Oreškovića i od tog trenutka počinje da teče rok od osam dana u kojem vlada treba da se izjasni o tom prijedlogu, koji je podnijela najuticajnija vladajućah HDZ.

Istovremeno u Banskim dvorima zasjeda vlada i prisutni su svi ministri, dvojica potpredsjednika Tomislav Karamarko i Božo Petrov, čije ostavke je prošle sedmice zatražio Orešković i, naravno, premijer čiji opoziv taži HDZ.

Od trenutka kada se vlada izjasni o zahtjevu HDZ-a za opoziv premijera, počinje da teče rok od 30 dana u kom se o tome mora izjasniti parlament.

Prijedlog za opoziv Oreškovića potpislala su 42 zastupnika iz HDZ-a i HSP-AS-a, a za izglasavanje tog prijedloga potrebno je obezbjediti 76 glasova.

Prijedlog je uvršten u dnevni red odmah bez odlučivanja, rekao je Rajner pozivajući se na odredbe saborskog Poslovnika.

Ako Sabor izglasa nepovjerenje Oreškoviću sa njima pada i cijela vlada, nakon čega počinje teći 30-dnevni rok da se okupi nova parlamentarna većina koja bi podržala novog mandatara i imenovala novog premijera i vladu.

Oreškovićeve ''grijehe'' zastupnici su pobrojali u šest tačaka.

Zamjeraju mu da se umjesto ekonomijom, socijalnim pitanjima, otvaranjem novih radnih mesta, bavio kadrovanjem u represivnom aparatu, da je "držao političku napetost u državi u interesu sticanja lične političke moći".

Spočitavaju mu da je, kad je trebalo održavati sjednice vlade, odlazio u SOA-u na razgovore o kojima nije želeo ništa reći svojim potpredsjednicima, ni ministrima.

Navode i da je, otkazujući sjednicu vlade tajanstvenim sastankom u SOA-i, "svjesno od te Agencije napravio politički faktor" u državi, što se, dodaju, može tumačiti i kao uvod u pokušaj "kancelarske diktature uz pomoć represivnog aparata".

Zastupnici vladajuće koalicije Oreškovića prozivaju i za "potpunu odsutnost volje" da sarađuje s predstavnicima političkih snaga koje su mu dale povjerenje da vodi vladu, u prilog čemu navode da je tražio ostavke lidera stranka, Karamarka i Petrova, od čije podrške zavisi njegov mandat.

Karamarko, koji je inače u najvećoj mjeri doprineo dolasku Oreškovića na čelo vlade, juče je rekao da je to najbolje rešenje jer je stanje u državi ozbiljno.

Cilj Karamarka i HDZ-a je da se glasa za opoziv premijera, što bi značilo pad vlade i prije nego što bi se glasalo o povjerenju Karamarku koje bi moralo da bude do 18. juna.

Inače, u vijestima na Hrvatskome radiju je danas otkazana emisija "A sada vlada" zbog krize vlade.

Kako je navedeno, Hrvatski radio nije uspio da obezbjedi sagovornika, a uobičajeno gosti su bili potpredsjednici vlade, ministri, kao i premijer.

Posljednji sagovornik je bio ministar kulture Zlatko Hasanbegović.

Umjesto planirane emisije puštena je muzika iz studija, a na otkazivanje ove inače veoma slušane emisije oglasila se na Tviteru pšoslanik Jadranka Kosor koja je napisala:

"Otkazana emisija na HR jer ''nisu mogli naći sagovornika iz vlade", kažu. A onda krenula muzika pa pjesma.."a,a,je,je, neka vrag odnese sve"!

HNS-ov poslanik Goran Beus Rajhenberg smatra da će opozicija glasati za opoziv premijera Oreškovića i tako omogućiti Karamarkovo "novo blamiranje".

On je, naime, u emisiji Veto kazao da kada prijedlog opoziva dođe na dnevni red, svi će iz opozicije glasati za to.

"Jako ćemo dugo raspravljati o tome, ukazaćemo na sve razloge zašto vlada mora da ode i siguran sam da će svi iz opozicije glasati da se raspusti vlada. Na taj način će se dati Karamarku nova prilika da se beskrajno izblamira. Ovaj njegov potez je početak kraja Tomislava Karamarka. On odsad može samo sanjati vlast. Bili su u Rimu, a nisu videli Papu", rekao je Rajhemberg ironično primetivši da niko neće spašavati vojnika Rajana, misleći pritom na Karamarka.

Istakao je da je konačno, nakon šest punih mjeseci koliko je traje ova vlada, HDZ smogao snage da prizna da se radi o eksperimentu.

"Oni su doveli novog premijera, oni su formirali ovakvu vladu. Oni su učestvovali u nečemu što je nefunkcionalno i što se urušilo kao kula od karata", rekao je.

Kritikovao je predsjednika Hrvatske Kolindu Grabar - Kitaraović rekavši da je prije godinu dana prijetila tadašnjem premijeru, pozivajući ga na ostavku, dok danas nije u stanju lupiti šakom o sto, već blago poziva na konsultacije.

Potvrdio je da HNS na prijevremene izbore planira ponovno da izađe sa SDP-om.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije