Ex -Yu

Zahtjev za temeljnu istragu o "Pandora papirima"

Zahtjev za temeljnu istragu o "Pandora papirima"
Foto: icij.org | Zahtjev za temeljnu istragu o "Pandora papirima"

PODGORICA - Nacrt deklaracije Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU i Crne Gore sadrži ocjenu da je ostvaren ograničeni napredak u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, koji su, kako se navodi, i dalje dominantni u mnogim oblastima, a traži se i da Crna Gora detaljno ispita aferu "Pandora papiri".

Nacrt je podijeljen članovima ovog zajedničkog tijela crnogorskog i Evropskog parlamenta, uoči sastanka Parlamentarnog odbora koji je najavljen za 2. decembar, prenose podgorički mediji.

U nacrtu se izražava žaljenje što, prema izvještaju Evropske komisije o Crnoj Gori iz 2021. godine, nije ostvaren napredak u oblasti pravosuđa i što stagnira sprovođenje ključnih pravosudnih reformi, te konstatuje da Skupština do sada nije bila u mogućnosti da obezbijedi potrebnu dvotrećinsku većinu za važna imenovanja u oblasti pravosuđa i poziva na političku posvećenost kako bi se deblokirale i dalje nesprovedene reforme.

U dokumentu se apeluje da crnogorske nadležne institucije unaprijede odgovor krivičnog pravosuđa na korupciju na visokom nivou i da pokrenu temeljne istrage o svim zloupotrebama koje su otkrivene "Pandora papirima", u skladu sa izvještajem Evropskog parlamenta od 21. oktobra.

Evropski parlament 21. oktobra usvojio je Rezoluciju o "Pandora papirima", u kojima je kritikovan i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, te pozvao na pokretanje temeljnih istraga.

Mreža istraživačkih novinara otkrila je u oktobru da su Đukanović, i njegov sin Blažo, formirali trastove na ofšor destinacijama.

U nacrtu deklaracije Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU i Crne Gore pohvaljuje se Crna Gora zbog posvećenosti, aktivnog učešća i konstruktivne uloge u regionalnoj saradnji i regionalnim inicijativama.

Sastanku 2. decembra predsjedavaće predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić i Vladimir Bilčik u ime delegacije Evropskog parlament

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije