Ex -Yu

Žalbeno vijeće odbilo Tačijevu žalbu na produženje pritvora

Žalbeno vijeće odbilo Tačijevu žalbu na produženje pritvora
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Žalbeno vijeće odbilo Tačijevu žalbu na produženje pritvora
Tanjug

HAG - Žalbeno vijeće Specijalizovanih vijeća Kosova odbilo je žalbu odbrane bivšeg kosovskog predsjednika Hašima Tačija na odluku sudije za prethodni postupak o poduženju pritvora.

Ovo vijeće je zaključilo da sudija nije pogriješio kada je odbio zahtjev da se Tačiju ukine pritvor i da se pusti na slobodu u neku treću zemlju, uz garancije te države da neće pobjeći, ometati postupak ili počiniti nova krivična djela.

Vijeće je ukazalo da se Tačijeva pozicija razlikuje od ostalih optuženih u istom predmetu, koji su tražili ukidanje pritvora u Hagu i kućni pritvor na Kosovu, kojim povodom je sudija tražio dodatne informacije od kosovske policije o njenim mogućnostima da sprovodi nadzor nad njima.

Ovu odluku donijelo je vijeće sudije Majkla Pikarda, uz saglasnost sudije Emilija Gatija, dok je sudija Nina Jergensen dala izdvojeno mišljenje o uslovima za Tačijevo puštanje iz pritvora.

Detaljna odluka objavljena je na sajtu Specijalizovanih vijeća na 35 stranica.

Tači, Kadri Veselji, Jakup Krasnići i Redžep Seljimi uhapšeni su 5. novembra 2020. godine, kada su prebačeni u pritvoru u Hagu, gdje se i dalje nalaze.

Sva četvorica ovih nekadašnjih šefova OVK su optuženi za niz ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti i terete se za zločine širom 40 mjesta za u kojima su ljudi neosnovano lišavani slobode, mučeni i ubijani, za koje im prijeti kazna doživotnog zatvora.

U optužnici se navodi da su krivična djela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mjesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Čahanu, u sjevernoj Albaniji.

Prema navodima optužnice, ta djela su izvršili pripadnici OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni učesnici u neprijateljstvima. Žrtve su mahom bili Srbi, ali i Albanci nelojalni OVK.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići snose individualnu krivičnu odgovornost, prema različitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična djela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, koja su bila dio raširenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnjalo da su bili protiv OVK.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije