Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Zamjenik gradonačelnika Vukovara predstavio spisak ubijenih Srba

Zamjenik gradonačelnika Vukovara predstavio spisak ubijenih Srba
Foto: Ilustracija | Zamjenik gradonačelnika Vukovara predstavio spisak ubijenih Srba
N.N.

VUKOVAR - Spisak s imenima 42 "ubijenih ili nestalih vukovarskih Srba u junu, julu i avgustu 1991." predstavio je u srijedu zamjenik gradonačelnika Srđan Milaković (DSS), čime je odgovorio na tvrdnje gradonačelnika Ivana Penave da su "sve civilne žrtve u Vukovaru posljedica velikosrpske, četničke agresije", dok je na najave iz gradskog HDZ-a kako će učiniti sve da se zabrani DSS poručio da nikakve zabrane neće biti.

"Jedna od tema koje se nameću su i civilne žrtve iz redova srpske zajednice, a tema je određena samo u jednom smjeru, dakle da su i oni žrtve egzekutora iz redova srpskog naroda'', rekao je Milaković.

Takve tvrdnje, rekao je na konferenciji za novinare, "osporava popisom srpskih žrtava u periodu prije agresije na grad" i čitanjem imena osoba koje su, kako tvrdi, bile uhapšene u kućama ili na poslu te im se gubi svaki trag, ili su im tijela pronađena u Dunavu, a neki su ubijeni i u vlastitim kućama.

"Kada se nekome ne sviđa što govorimo, onda se poziva na zabrane'', odgovorio je na najave iz Kluba HDZ-a u vukovarskom Gradskom vijeću da će preduzeti sve pravne radnje kako bi se zabranilo djelovanje Demokratskog saveza Srba (DSS), a time i, kako kažu, "učestvovanje ekstremnih pojedinaca u obnašanju vlasti koji su u svojim izjavama pokušali izjednačiti žrtvu i agresora".

Upitao je kakva se to poruka šalje ako se izabranim predstavnicima srpske zajednice brani da govore u javnom prostoru ili im se političko djelovanje, pa i obično uvažavanje, uslovljava određenim stavovima, na primjer o ratu ili Oluji.

On je naglasio kako do zabrane rada DSS-a, što će zatražiti vukovarski HDZ, neće doći niti za to postoje ikakvi uslovi, a po pitanju lične sigurnosti zbog iznesenih stavova "ne zna šta da očekuje, ali uvijek postoji opasnost".

Jučerašnju sjednicu Gradskog vijeća, gdje je nakon najave inicijative za podizanje spomenika civilnim srpskim žrtvama rata u Vukovaru po nacionalnoj osnovi zaiskrilo između odbornika HDZ-a i DSS-a, Milaković je  ocijenio posljedicom ranijih događaja - vukovarskog protesta zbog neučinkovitosti u procesuiranju ratnih zločina u Vukovaru, obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. te nedavnih hapšenja pripadnika srpske zajednice.

"Očigledno je kako su tenzije podignute, a politička scena u Vukovaru se čini ekstremnom što se odražava i na funkcionisanje predstavnika srpske zajednice, pa i moje", rekao je i istakao da je on legalno izabran predstavnik srpske zajednice te zastupa interese kako onih koji su ga birali tako i onih koji su glasali za druge kandidate iz redova srpske zajednice, ali i onih "koji ne smiju izaći na izbore".

Prigovorio je da pripadnik srpske zajednice koji izražava svoj identitet "nije prihvaćen u hrvatskom društvu" te dodao da njegov legitimitet osporavaju i pojedini odbornici srpske nacionalnosti, ali su izabrani s liste HDZ-HKS, pa ih je nazvao "Komšićima i vijećnicima koji za cijelog mandata nisu progovorili o pitanjima važnima za srpsku zajednicu".

''Problematizuju se moji stavovi o Oluji, a ne i Mišićevi kako je šteta što se Oluja nije dogodila i u Vukovaru'', rekao je Milaković.

On je naglasio da se problematizuju njegovi stavovi o Oluji dok istovremeno ne predstavljaju problem javno izrečene riječi Predraga Mišića (odbornik srpske nacionalnosti iz HKS-a i hrvatski branitelj) kako je šteta što se Oluja nije dogodila i u Vukovaru.

Upozorio je da se svakodnevno suočava s brojnim problemima srpske zajednice, pa i s njenim  diskriminisanjem, ali i s gradonačelnikom koji ne želi da sarađuje s izabranim predstavnikom srpske zajednice, ne želi rješavati probleme te zajednice, ne poziva ga kao legitimnog predstavnika Srba ni na radne dogovore ni na protokolarna zbivanja, prenosi "Index.hr".

Upitan zašto odbija da učestvuje na obilježavanju državnih praznika ili vukovarskih ratnih spomendana odgovorio je da je to "povezano s načinom na koji se prikazuju ratni događaj u Hrvatskoj, a postoje samo obilježja po kojima su sve žrtve posljedica srpske agresije".

"Kada u fazu kreiranja vukovarskih protokola budu uvršteni srpski predstavnici i kada se bude obilježavalo i stradanje srpskih civilnih žrtava, onda možemo doći u fazu da zajedno obilježavamo sve vezano za grad Vukovar", poručio je.

Ovogodišnji dolazak predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca u Vukovar povodom obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu grada ocijenio je "u određenoj mjeri štetnim po interese srpske zajednice".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije