Ex -Yu

Zapaljena imovina srpske porodice u Kosovskoj Vitini

Zapaljena imovina srpske porodice u Kosovskoj Vitini
Foto: Srna | Zapaljena imovina srpske porodice u Kosovskoj Vitini

BEOGRAD - U selu Mogila u Kosovskoj Vitini na Kosovu i Metohiji zapaljen je pomoćni objekat u dvorištu srpske porodice Jovanović, a porodična kuća je obijena, saopšteno je iz Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

Napad se dogodio sinoć oko 22 časa, a u požaru niko nije povrijeđen jer na imanju nije bilo nikoga, budući da je glava porodice Blagoje Jovanović (73) nedavno preminuo, a njegova supruga Ljubinka (70) je otputovala kod sina u Smederevo.

U saopštenju je istaknuto da je ovo već drugi incident u naselju Kosovska Vitina u svega nekoliko dana, nakon što je u utorak, 22. decembra, kamenovana Osnovna škola "Mladen Marković", na kojoj su polupani prozori, a nepoznati počinioci pokušali su da obiju i ulazna vrata.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju poručila je da zahtijeva da počinioci ovog zločina budu otkriveni u najkraćem mogućem roku i insistira da prištinske institucije prekinu sa praksom nekažnjivosti zločina čije su mete Srbi i njihova imovina.

"Na ovaj način im se ugrožava ne samo bezbednost, unosi dodatni nemir i strah, već se ugrožava i egzistencija Srba koji žive na prostoru Kosova i Metohije", istakli su iz Kancelarije.

Prethodnih nedjelju dana ponovo su pojačani napadi i pritisci na Srbe u južnoj pokrajini.

Svetomir Bačević je u Peći uhapšen bez ijednog dokaza za ratni zločin, Nenad Arsić je optužen na šest godina zatvora na osnovu iskaza lažnih svjedoka, dok su nepoznati počinioci postavili znak na albanskom jeziku "Naša crkva", u blizini ostataka pravoslavne crkve u selu Suvo Grlo kod Srbice. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije