Ex -Yu

Zaplijenjen nakit vrijedan oko 27.000 evra

Zaplijenjen nakit vrijedan oko 27.000 evra
Foto: Ilustracija/Arhiva | Zaplijenjen nakit vrijedan oko 27.000 evra

Na prelazu Preševo i na niškom Aerodromu Konstantin Veliki, carinici su u saradnji sa policijom tokom proteklog vikenda otkrili i spriječili pokušaj krijumčarenja više od kilogram neprijavljenog zlatnog nakita u vrijednosti od blizu 27.000 evra, saopštila je Uprava carina.

Prvi slučaj je zabilježen na ulazu prelaza Preševo, kada je na red za redovnu kontrolu pristigao BMW švajcarskih registarskih oznaka kojim je upravljao državljanin Sjeverne Makedonije.

U kesama iza vozačevog sjedišta carinici su pronašli zlatni nakit težak 735 grama, zapakovan u kutije, čija je procijenjena vrijednost više od 20.000 evra, odnosno, 2,5 miliona dinara.

U oduzetom nakitu najbrojnije su bile narukvice, a najmasivniji predmet bila je bogato ukrašena ogrlica, teška 122 grama.

Takođe, na Aerodromu Konstantin Veliki u Nišu, tokom redovne kontrole putnika na izlazu iz zemlje, spriječen je pokušaj prenosa gotovo 300 grama neprijavljenog zlatnog nakita.

Kako se navodi, žena sa dvojnim državljanstvom Švedske i Srbije, u ručnom prtljagu je imala 16 prstenova, 11 pari minđuša, osam narukvica, dva lanca i osam privezaka, a procijenjena vrijednost nakita je 6.330 evra, odnosno, 744.150 dinara.

S obzirom da je riječ o stranim državljanima, prekršajni postupci su vođeni po hitnoj proceduri, a sud je u oba slučaja izrekao novčanu kaznu i zaštitnu mjeru trajnog oduzimanja neprijavljenih dragocjenosti.

Uprava carina podsjeća da se ličnim nakitom smatra onaj koji se nosi na sebi, a da su putnici dužni da prijave ukoliko na sebi ili u prtljagu nose mnogo nakita.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije