Ex -Yu

Zašto Milanović neće da ide na osveštanje crkve u Vukovaru

Zašto Milanović neće da ide na osveštanje crkve u Vukovaru
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL | Zašto Milanović neće da ide na osveštanje crkve u Vukovaru

ZAGREB - Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske, izjavio je danas, govoreći o odnosima sa Srbijom, da treba paziti kakve se poruke šalju i da neće da ide na osveštanje crkve Svetog Nikolaja u Vukovaru.

Milanović je u Tinjanu, u Istri, rekao da će u nedjelju u Vukovaru prisustvovati obilježavanju 31. godišnjice pogibije generala Blaga Zadre, koji je poginuo u Vukovaru 1991. godine, a da je pozvan i na osvještanje obnovljene pravoslavne crkve Svetog Nikolaja u Vukovaru, koje će istoga dana obaviti srpski patrijarh Porfirije, ali da neće ići.

"Nema tu sreće i pomirenja u ovoj generaciji. Dakle, neću otići. Mislim da je to malo nezgodno u ovom trenutku. Dok god njegovi episkopi, ljudi visoke razine, dodjeljuju odlikovanja ljudima kao što je Vojislav Šešelj ti odnosi ne mogu biti normalni", smatra Milanović.

Milanović je, kako prenosi Hina, rekao "da na Svetog Nikolaja, episkopa Srpske pravoslavne crkve iz Drugog svjetskog rata, na jedan način gledaju oni, na drugi način mi, kao i na kardinala Stepinca".

Milanović pri tom očigledno ne zna kome je posvećena crkva u Vukovaru, jer je zapravo riječ o crkvi Svetog Nikole (Nikolaja Mirlikijskog), koja je oštećena 1990. godine, a sada je obnovljena.

Crkva je izgrađena u drugoj polovini 17. vijeka, a ovakva kakva je podignuta je u prvoj polovini 18. vijeka.

Sveti Nikola je svetac poštovan širom hrišćanskog sveta, zaštitnik mnogih gradova, na primjer Amsterdma, a njegove mošti se čuvaju u Bariju, u crkvi koja je njemu posvećena.

Govoreći o odnosu prema Srbiji, Milanović je rekao "nikad Srbe ne bih zvao četnicima, a stalno iz Beograda slušamo kako smo mi ustaše", prenosi hrvatski N1.

Prema njegovom mišljenju, Hrvatska je u "čvršćoj medunarodnoj poziciji", a Srbija se kako je rekao, "mora odlučiti, a sat otkucava".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije