Ex -Yu

Status branitelja mu donio blagu kaznu za silovanje pastorke

Status branitelja mu donio blagu kaznu za silovanje pastorke
Foto: Ilustracija/Arhiva | Zato što je branitelj za silovanje pastorke dobio duplo manju kaznu od zakonske minimalne

ZAGREB - Učesnici Domovinskog rata u Hrvatskoj su i dalje povlašćeni i kod izricanja sudskih presuda za počinjeno krivično djelo na šta je ukazala jedna nepravosnažna presuda Županijskog suda u Zagrebu, kada je silovatelju kćerke nevjenčane supruge izračena izuzetno blaga kazna jer mu je kao olakšavajuća okolnost uzeto učešće u posjlednjem ratu.

On je, prema pisanju hrvatskih medija, osuđen na duplo nižu od najniže kazne predviđene zakonom, što je izazvalo reakcije javnosti i pravnih stručnjaka, koji smatraju da to što je neko bio branitelj ne smije biti olakšavajuća okolnost pri donošenju presude za počinjena krivična djela.

Riječ je o slučaju 54-godišnjaka koji je, iako je zakonom predviđeno da se za silovanje bliske osobe može dobiti zatvorska kazna od pet do 15 godina zatvora, nepravosnažno osuđen na zatvorsku kaznu od samo dvije i po godine.

U obrazloženju nepravosnažne presude navedeno je da je "u Domovinskom ratu učestvovao od 1991. do 1995., da je nosilac Spomenice Domovinskog rata i medalje Oluja".

Zagrebački N1 prenosi da je dio pravnih stručnjaka, posebno onih koji su i sami bili učesnici Domovinskog rata, ogorčen ovom odlukom Županijskog suda u Zagrebu. Neki čak smatraju da činjenicu da li je neko bio branitelj ili ne bi trebalo uzimati kao olakšavajuću okolnost kod izricana presude.

Drugi su pak uvjereni da je učešće u Domovinskom ratu dio prošlog života okrivljenog što mora imati uticaj na visinu kazne.

Zagrebački advokat i bivši sudija Rafael Krešić smatra da učešće u Domovinskom ratu ne treba ukinuti kao olakšavajuću okolnost, ali da bi je sudije, kaže, kao takvu morali detaljno objasniti.

Prema njegovim riječima, neke olakšavajuće okolnosti po opštim kriterijumima su prihvatljive, a neke nisu.

"Tako učešće u Domovinskom ratu ne može biti olakšavajuća okolnost u krivičnim slučajevima ratnog zločina. Isto tako nije bitno za visinu kazne da li je neko otac ako mu se sudi zbog neplaćanja alimentacije. Sudije samo nabrajaju olakšavajuće okolnosti, a trebalo bi da ih dovedu u vezu sa ličnošću optuženog i obrazložiti zašto baš svaka od njih ima uticaj na visinu kazne koja mu se izriče”, rekao Krešić, između ostalog, za N1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije