Ex -Yu

Završen Sabor SPC: Važno očuvati mir i stabilnost srpskog naroda

Završen Sabor SPC: Važno očuvati mir i stabilnost srpskog naroda
Foto: Tanjug | Završen Sabor SPC: Važno očuvati mir i stabilnost srpskog naroda

BEOGRAD - Sabor pravoslavne srpske crkve na kojem se razgovaralo o srpskom narodu, crkvi i Kosovu i Metohiji, a kojem su prisustvovali Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, te njegova svetost patrijarh Irinej završen je večeras u patrijajršiji u Beogradu.

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, nakon sastanka istakao je da će nastaviti da se bori za srpski narod, za očuvanja mira i stabilnosti, ali da neće pristati na ucjene i davanja onoga što je pravo srpskog naroda.

„Čini mi se da smo se dobro razumeli, da je važno da razumemo naše različitosti, ali da poštujemo jedne druge i da verujemo da radimo u najboljem interesu za našu otadžbinu. Govorili smo i o odnosima Srpske i Srbije, o dobrim odnosima, jedinstvenom bukvaru za srpski etnički prostor, memorijalnom centru u Jasenovcu, kao i o važnoj stvari, da u Srbiji, a slično je i na srpskim etničkim prostorima, izgubimo 104 čoveka dnevno, jer više umre nego što se rađa. Nas je svakog dana manje za 104 čoveka, i to su svari na kojima moramo da radimo“, objasnio je on. 

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH ponovio je da se bez zajedničkog stava ne može riješiti nijedno važno nacionalno i državno pitanje, te ocijenio da je veoma važno voditi dijalog na ovom nivou i utvrditi zajednički stav.

"Podijeljenost o tome kako riješiti neko važno pitanje, kao što je Kosovo, smanjuje šanse da to bude u prilog dobrih rješenja koja očekujemo", rekao je Dodik nakon današnjeg zasjedanja Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve.

Njegova svetost patrijarh Irinej konstatovao je da je veoma neizvjesno kako će se naći rješenje za Kosovo i Metohiju, ali da se neće posustati u odbrani.

"Borićemo se, nećemo posustati u odbrani, koliko ćemo uspeti videćemo", rekao je patrijarh srpski poslije sjednice Svetog arhijerejskog Sabora Srpske pravoslavne crkve kojoj su prisustvovali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.  On je istakao da Crkva ne sumnja u Vučićeve dobre namjere i trud o pitanju Kosova i Metohije.  "Mi sad imamo razumevanje i ono što vidimo svi - naš predsednik se junački bori i za Srbiju i za Kosovo i sve ono što je vezano za srpsko ime. Ne sumnjamo u njegove dobre namere, trud koji vidimo", rekao je patrijarh Irinej novinarima u Patrijaršiji SPC u Beogradu, te dodao kako se  divi Vučićevoj energiji u borbi za rješavanje pitanja Kosova i Metohije.  "Ja mu se divim kako to izdržava i molim se bogu da mu da snage i mudrosti da svoju ulogu predsjednika države odigra na najbolji i najkorisniji način", rekao je patrijarh Irinej. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije