Ex -Yu

Završen dijalog Vlade Crne Gore i MCP, nastavak sutra

Završen dijalog Vlade Crne Gore i MCP, nastavak sutra
Foto: gov.me | Završen dijalog Vlade Crne Gore i MCP, nastavak sutra

PODGORICA - Pregovori na ekspertskom nivou Vlade Crne Gore i Mitropolije crnogorsko-primorske i eparhija Srpske pravoslavne crkve o spornom Zakonu o slobodi vjeroispovesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, završeni su danas oko 18.30 časova u Vili Gorica u Podgorici.

Kako prenose podgoričke Vijesti, dijalog se nastavlja sutra u 11 sati, a učesnici današnjih dvoipočasovnih pregovora nisu željeli da daju izjave.

Dijalog ekspertskih timova počeo je u martu, prekinut je zbog epidemije korona virusa, a do sada su održana dva sastanka.

Premijer Crne Gore Duško Marković pozvao je u nedjelju MCP i eparhije SPC u Crnoj Gori da danas nastave dijalog na ekspertkom nivou, a MCP je taj poziv prihvatila, iako je ranije saopštila da će se pozivu odazvati samo ako on bude stigao do 12. jula, odnosno Petrovdana.

Iz Mitropolije su tada poručili da poslije tog datuma neće voditi dijalog, jer ne žele da vlast prikuplja poene na tom pitanju uoči parlamentarnih izbora koji su u Crnoj Gori zakazani za 30. avgust.

Stav MCP je da vlada treba da povuče sporni zakon radi donošenje izmjena i dopuna pojedinih člaova.

Tumačenje MCP je da vlast ovim zakonom hoće da otme imovinu Srpske crkve u Crnoj Gori, a radi stvaranja tzv. Crnogorske pravoslavne crkve, što je potvrdio predsjednik Milo Ðukanović u jednom od svojih obraćanja.

Zakon o slobodi vjeroispovesti usvojen je pod okriljem noći 27. decembra prošle godine, nakon što je dio poslanika opozicije pohapšen.

Zakon je stupio na snagu 8. januara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije