Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Završena haška istraga o Praljkovom samoubistvu

Završena haška istraga o Praljkovom samoubistvu
Foto: N.N. | Završena haška istraga o Praljkovom samoubistvu
Srna

ZAGREB - Istraga Haškog tribunala o samoubistvo generala Slobodana Praljaka je završena i nije ukazala na bilo kakav propust službe obezbjeđenja i protokola Tribunala, rekla je njegov advokat Nika Pinter.

Zagrebački "Jutarnji list" navodi da to znači da niko neće odgovarati za unošenje hemikalije kojom se Praljak ubio, ali i da nema odgovora na pitanje kako je otrov uopšte dospio u sudnicu Haškog tribunala.

Pinterova je rekla da još jednu istragu vodi holandska policija, koja će o rezultatima obavijestiti hrvatsko diplomatsko predstavništvo.

U sobi Praljka nakon njegove smrti pronađena je koverta sa imenom Nika, ali u njoj je bilo još jedno pismo, upućeno njegovoj supruzi.

Pinterova kaže da bi se odmah odazvala pozivu suda ako bi se pokazalo da je saučesnica u Praljkovoj smrti, dodajući da bi ta istraga kratko trajala, jer Praljka nije vidjela posljednjih godinu dana.

Nakon što mu je potvrđena kazna zatvora od 20 godina zbog ratnih zločina počinjenih u BiH, Praljak je 29. novembra prošle godine u haškoj sudnici popio otrovnu tečnost iz bočice, za koju je kasnije utvrđeno da je kalijum-cijanid.

Praljak je zajedno sa Jadrankom Prlićem, Brunom Stojićem, Milivojem Petkovićem, Valentinom Ćorićem i Berislavom Pušić, osuđen za zločine protiv čovječnosti, kršenje zakona ili običaja ratovanja i teške povrede Ženevskih konvencija

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije