Ex -Yu

Završeno ispitivanje Tačija, nastavak sutra

Završeno ispitivanje Tačija, nastavak sutra
Foto: Tanjug/AP | Završeno ispitivanje Tačija, nastavak sutra

HAG - Predsjednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači izjavio je danas, poslije šest sati ispitivanja u prostorijama Specijalizovanih vijeća i tužilaštva u Hagu, da je sve vrijeme slušao tehnička pitanja koja su mu postavljali predstavnici Tužilaštva i njegov pravni zastupnik, i najavio da se sutra nastavlja ispitivanje.

Tači, koji se nalazi na ispitivanju u Hagu na poziv specijalizovanog tužioca povodom optužnice za niz ratnih zločina na Kosovu i Metohiji, nije iznosio druge detalje, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Pred ulazak u zgradu suda, Tači je rekao da se borio za nezavisno i slobodno Kosovo, "zasnovano na jednakim pravima, multietničkom društvu i vladavini zakona", te da je spreman da se suoči s novim izazovima i trijumfom za svog sina, porodicu, narod i svoju državu, prenijeli su prištinski mediji.

"Niko ne može prepisati istoriju. Ovo je cijena za slobodu. Vjerujem u mir, istinu i pravdu. Vjerujem u dijalog i dobre odnose sa svim susjedima. Kosovo je priča o uspjehu i na to sam veoma ponosan. Odredište Kosova je članstvo u EU, NATO i trajno prijateljstvo sa Sjedinjenim Državama", rekao je Tači.

Prištinski mediji prenijeli su da ga je ispred sjedišta suda sačekalo nekoliko desetina Albanaca koji su protestovali protiv optužnice, koja zajedno sa njim tereti i lidera Demokratske partije Kosova (DPK), bivšeg predsjednika skupštine Kadrija Veseljija i druge.

Albanci koji su ga dočekali nosili su razne transparente i skandirali Tačiju, prenosi Koha di tore.

Optužnica protiv Tačija podignuta je 24. aprila i sada se nalazi kod sudije zaduženog za njeno preispitivanje i donošenje odluke o potvrđivanju, saopštilo je krajem juna Specijalizovano tužilaštvo.

Prema saopštenju tužioca, Tači, Veselji i drugi osumnjičeni iz optužnice terete se za skoro 100 ubistava.

Žrtve krivičnih dejla iz optužnice su stotine lica čiji je identitet poznat i među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politički protivnici.

U decembru 2011. godine, švajcarski senator Dik Marti, izvjestilac Savjeta Evrope, onjavio je izvještaj u kome je navedeno nekoliko bivših vođa Oslobodilačke vojske Kosova koji su umiješani u ratne zločine.

Kosovska skupština usvojila je zakon o osnivanju Specijalizovanih vijeća i Specijalizovanog tužilaštva u avgustu 2015. godine.

Njihovo sjedište je izmješteno u Hag zbog bezbjenosti žrtava i svjedoka predstojećih postupaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije