Ex -Yu

"Zbog hrvatskog terora zapadnu Slavoniju napustilo 52.320 Srba"

"Zbog hrvatskog terora zapadnu Slavoniju napustilo 52.320 Srba"
Foto: Ilustracija | "Zbog hrvatskog terora zapadnu Slavoniju napustilo 52.320 Srba"

BEOGRAD - U prvom velikom egzodusu Srba iz zapadne Slavonije u sukobu devedesetih godina prošlog vijeka zbog hrvatskog terora to područje je napustilo 52.320 Srba, od kojih se većina nikada nije vratila, sapšteno je danas iz Dokumentaciono-verifikacioni centar "Veritas".

Na području opština Daruvar, Grubišno Polje, Podravska Slatina, Pakrac, Novska, Orahovica i Virovitica, etnički su očišćena 193 naselja (10 gradskih i 183 seoska), u kojima je uništena većina kuća i imovine.

Uništeno je ili oštećeno i 27 pravoslavnih hramova, napominje u saopštenju "Veritas" i podsjeća da su na tom području bili i brojni logori u kojima su Srbi mučeni i ubijeni.

Iz "Veritasa" navode da su od 12. novembra do 18. novembra 1991. godine pripadnici hrvatske vojne policije pohapsili 24 srpska civila u daruvarskom selu Kip i pakračkom selu Klisa pod sumnjom da skrivaju oružje vojnog porijekla, odnosno radi "izmještanja" stanovništva.

U sapštenju se ističe da su te Srbe doveli u Marino Selo, te da su ih zatvorili i držali u podrumu improvizovanog zatvora "Ribarska koliba", gdje su ih psihički i fizički maltretirali.

"Najčešće su primjenjivani potapanje u vodi, priključivanje na induktorsku struju, odsijecanje ušiju, rezanje po prsima i soljenje rana, gaženje nogama, udaranje metalnim šipkama i drvenim palicama", navodi se u saopštenju i dodaje da su samo šestorica preživjela mučenja, dok su osamnaestorica likvidirana, s tim da se za tijelima petorice još traga.

Za likvidaciju civila Županijski sud u Osijeku je u junu 2011. godine od šestorice optuženih pripadnika vojne policije Zbora narodne garde osudio Tomicu Poleta na 15 godina i Željka Tutića na 12 godina zatvora.

U nedostatku dokaza, sud je dvojicu oslobodio optužbe, a protiv trećeg je optužnicu odbio zbog zastarijevanja krivičnog gonjenja.

Od 8. oktobra 1991. godine do 29. marta 1992. u logorima "Ribarska koliba" u Marinom Selu i "Stara ciglana" u Pakračkoj Poljani, koje je osnovala jedinica za posebne namjene Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Hrvatske pod komandom Tomislava Merčepa, likvidirano je, prema podacima "Veritasa", više od 100 uglavnom Srba civila.

Većina likvidiranih potiče iz zapadnoslavonskih naselja sa područja Pakraca, Daruvara, Garešnice, Kutine, Bjelovara i Zagreba, a riječ je o mjestima van područja u kojima se srpsko stanovništvo oružjem suprotstavilo nasilju hrvatskih oružanih formacija.

Županijski sud u Zagrebu je u toku 2005. godine pravosnažno osudio petoricu pripadnika MUP-a Hrvatske (Muniba Suljića, Sinišu Rimca, Igora Mikolu, Miru Bajramovića i Branka Šarića) na kazne zatvora od tri do 12 godina.

Oni su osuđeni zbog ubistva nepoznatog muškarca i nezakonitog lišavanja slobode i iznude trojice Srba "koji su u oktobru 1991. godine iz Zagreba dovedeni u Pakračku poljanu, gdje su ih likvidirala nepoznata lica".

Županijski sud u Zagrebu je u maju 2016. godine nepravosnažno osudio i Merčepa na pet i po godina zatvora jer "nije spriječio podređene da vrše nezakonita hapšenja, zlostavljanja i ubijanja 31 civila".

Civili su dovođeni iz Zagreba, Kutine, Ribnjaka, Janje Lipe, Bujavice, Međurića, Zbjegovače i Pakračke Poljane. Iz opisa presude izostavljene su žrtve (20) za koje se nije moglo utvrditi ko ih je hapsio i likvidirao.

"Vrhovni sud je presudom iz februara 2017. godine preinačio prvostepenu presudu tako što je optuženom povećao kaznu na sedam godina zatvora, koju, umjesto u zatvorskoj ćeliji, povremeno izdržava u elitnoj banji Krapinske toplice", naveo je "Veritas".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije