Ex -Yu

"Zbog samoproglašenog Kosova nije usvojena deklaracija o zapadnom Balkanu u Beču"

"Zbog samoproglašenog Kosova nije usvojena deklaracija o zapadnom Balkanu u Beču"
Foto: Savjet ministara | "Zbog samoproglašenog Kosova nije usvojena deklaracija o zapadnom Balkanu u Beču"

BEČ - Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je danas u Beču, gdje prisustvuje Samitu o zapadnom Balkanu, da je postignut veliki stepen saglasnosti o svim ključnim pitanjima koja opterećuju zemlje regiona, ali da zbog "čudnog stava delegacije samoproglašenog Kosova" nije postignut konsenzus o usvajanju deklaracije.

Ocjenjujući da je sastanak sa austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurcom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom bio odličan, Tegeltija je naveo da je trebalo zajednički da se usvoji deklaracija i da se proslijedi Savjetu Evrope kao zajednički stav svih zemalja.

"Razgovarali smo o nekoliko ključnih pitanja, a to su pandemija sa kojom se borimo više od 15 mjeseci, ekonomija nakon završetka borbe protiv kovida, ekonomska saradnja, te pitanje migracija i procesa proširenja sa EU", rekao je predsjedavajući Savjeta ministara novinarima u Beču.

On je napomenuo da problem sa pandemijom neće biti završen bez nastavka vakcinacije, što nije moguće ukoliko vakcina ne bude dostupna svim zemljama u svijetu.

"Ono što je ohrabrujuće jeste to da je Kurc obećao da će od avgusta Austrija obezbijediti dodatnih milion doza vakcina za sve zemlje zapadnog Balkana", rekao je Tegeltija i podsjetio da je u prvoj tranši koju je obezbijedila Austrija od 650.000 doza vakcina BiH dobila 214.000 doza, te da isporuka još traje.

On je zahvalio i Srbiji za pomoć u procesu vakcinacije, jer je gotovo 15 odsto doza koje su stigle u BiH rezultat Vlade Srbije.

"Kada je riječ o ekonomiji saglasni smo da nam dolazi težak period oporavka od pandemije. Prvi uslov jeste da okončamo borbu sa kovidom, a koju ćemo završiti sa vakcinacijom, a poslije toga slijede značajne investicije i pomoć realnom sektoru", pojasnio je Tegeltija.

On je naveo da investicije moraju biti potpomognute Evropskim investicionim planom za zapadni Balkan.

"Svi smo svjesni toga da EU mora više investirati u zapadni Balkan, jer su mu najznačajniji spoljnotrgovinski partneri zemlje EU", naglasio je Tegeltija.

Kada je riječ o migracijama i procesu proširenja, Tegeltija je naveo da tu postoje jasni stavovi svih prisutnih, a to su da Evropa ne pokazuje posebne ambicije da zemlje zapadnog Balkana postanu članice EU.

"Još ne postoji zvaničan stav po tom pitanju. Ne izjašnjavaju se da su protiv toga, ali mnogo toga se radi da se ne ide u proširenje ili bar da se ne ide onom brzinom kojom smo planirali", istakao je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, pitanje migracija je veoma važno za BiH koja je došla u situaciju da bude posljednja zemlja zapadnog Balkana koja treba da zaustavi migracije prema zapadnoj Evropi, a to nije moguće.

"Migracije treba zaustaviti tamo gdje počinju, tamo gdje migranti ulaze u EU, a na granici od 1.000 kilometara između BiH i Hrvatske nije moguće zaustaviti migrante", ukazao je Tegeltija.

On je napomenuo da će svaka tehnička pomoć policijskim agencijama u BiH dobrodoći, ali ako se taj proces ne bude zaustavljao prije BiH - u samoj BiH on ne može biti zaustavljen.

Komentarišući podršku Lajčaka i Kurca za ulazak zemalja zapadnog Balkana u EU, Tegeltija je rekao da je Austrija zemlja koja predvodi one države koje podržavaju pristupanje zemalja zapadnog Balkana EU, ali da, nažalost, postoji veliki broj zemalja koje ne dijele taj entuzijazam.

"Zemlje zapadnog Balkana sprovode mnoge reforme, rade mnogo toga što se od njih zahtijeva u procesu pridruživanja EU, ali kao da se pojavi neka `nevidljiva ruka` koja postavi dodatne uslove i zaustavi zemlje zapadnog Balkana, a time se ozbiljno gubi povjerenje građana u postupak proširenja", konstatovao je Tegeltija.

Tegeltija je dodao da, kada građani izgube povjerenje, onda se u mnogo težu situaciju dovede i vlast koja treba da sprovodi reforme, a od kojih su neke jako zahtjevne i politički i ekonomski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije