Ex -Yu

Zelić: Srbija će rigorozno provjeriti Pfizer i Biontech

Zelić: Srbija će rigorozno provjeriti Pfizer i Biontech
Foto: Tanjug/AP | Zelić: Srbija će rigorozno provjeriti Pfizer i Biontech

BEOGRAD - Agencija za lijekove i medicinska sredstva Srbije provjerava vrlo rigorozno i temeljno dokumentaciju kompanija Pfizer i Biontec, koju su predale za registraciju vakcine protiv virus korona u Srbiji, izjavio je predstavnik ove agencije Pavle Zelić.

Zelić je naglasio da će eksperti Agencije proučavati sve faze testiranja, a naročito one koje se odnose na klinička ispitivanja na ljudima, koje treba da potvrde efikasnost i bezbjednost vakcine.

"Naši eksperti će gledati istu dokumentaciju kao i u razvijenim zemljama sveta. Mnoge agencije nisu dobile ovakvu priliku, naši eksperti već procenjuju dokumenta", rekao je Zelić.

On je dodao da se radi timski i koordinisano kako bi svaki aspekt bio provjeren, jer od toga zavise životi.

"Moramo kao regulator da potvrdimo da li je to zaista tako kao u dokumentima i da li vakcina ima osobine koje se zaista tvrde", istakao je Zelić za RTS.

Prema njegovim riječima, prijemom dokumentacije Pfizera i Biontecha o vakcini protiv virusa korona, Srbija se svrstala među najrazvijenije zemlje svijeta koje same odlučuju o svojoj sudbini.

"Naša želja je da imamo nekoliko vakcina na raspolaganju, naša mogućnost da pregovaramo i obezbedimo je još jedna retkost. Moći ćemo kritički da procenimo, nadamo se da ćemo vrlo brzo imati nekoliko vakcina", rekao je Zelić.

Kompanije Pfizer i Biontech predale su dokumentaciju za registraciju u Srbiji vakcine protiv virusa korona koja je, prema ranije saopštenim podacima, efikasna 95 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije