Ex -Yu

Zemlje Kvinte o izborima na KiM: Upitan demokratski proces

Zemlje Kvinte o izborima na KiM: Upitan demokratski proces
Foto: Ilustracija | Zemlje Kvinte o izborima na KiM: Upitan demokratski proces

PRIŠTINA - Izbori na sjeveru Kosova protekli su mirno, ali nedostaci u izbornom procesu koji se odnose na pritiske na glasače, neažurirane biračke spiskove i ograničenu političku participaciju pokreću pitanja o ukupnom demokratskom procesu, saopštile su danas zemlje Kvinte.

Ambasade Francuske, Njemačke, Italije, Velike Britanije i SAD u Prištini podsjećaju na preporuke posmatračke misije EU iz 2017. godine i pozivaju na hitnu primjenu tih preporuka navodi "Kossev".

U tim zaključcima posmatračka misija EU (EOM) izrazila je ozbiljnu zabrinutost zbog zastrašivanja političkih partija koje su bile protivkandidati Srpskoj listi.

"Ovi nedostaci, kao i zahtjevi za ažuriranje biračkih spiskova i razjašnjavanje procedura, ostaju neriješeni i dovode do ograničene izborne konkurentnosti i ograničene političke participacije čime se pokreću pitanja o ukupnom demokratskom procesu u tim područjima", navode ove zemlje.

Dan po završetku izbora, ove zemlje su pozvale da se hitno riješe navedeni nedostaci i sprovedu preporuke posmatračke misije EU.

Zemlje Kvinte pozvale su i izabrane predstavnike da "preuzmu svoje pozicije i obavežu se na zastupanje interesa svojih zajednica bez smetnji".

Kandidati Srpske liste pobijedili su na vanrednim izborima za gradonačelnike u sve četiri opštine na sjeveru Kosova i Metohije, osvojivši veći broj glasova uz veću izlaznost nego na lokalnim izborima 2017. godine.

Srpska lista u sve četiri opštine osvojila je 94,24 odsto glasova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije