Ex -Yu

Žena postaje načelnica Generalštaba slovenačke Vojske

Žena postaje načelnica Generalštaba slovenačke Vojske
Foto: N.N. | Žena postaje načelnica Generalštaba slovenačke Vojske

LJUBLJANA - Predsjednik Slovenije Borut Pahur saopštio je danas da se slaže sa odlukom ministra odbrane da postavi general-majora Alenku Ermenc kao načelnicu Generalštaba slovenačke Vojske, čime će ona postati prva žena na toj poziciji.

Pahor je objasnio da je podržao prijedlog ministra odbrane Karla Erjaveca zbog toga što Ermencova ispunjava sve zahtjeve za ovu poziciju i ima mnogo iskustva u vođstvu, prenosi STA.

Alenka Ermenc, koja je prošlog petka promovisana u prvu ženu vojnog generala, zameniće u sredu na čelu Generalštaba general-majora Alana Gedera, prenosi STA.

Geder je na tu poziciju došao 22. februara ove godine, a kako je najavljeno, Erjavec će sutra na sjednici vlade predložiti da ga na tom mjestu zamjeni Ermencova.

Alenka Ermenc je diplomirala na Fakultetu društvenih nauka zu Ljubljani i Kraljevskom koledžu vojnih nauka u Londonu, a 2009. godine je masterirala na Univerzitetu u Londonu.

U slovenačkim oružanim snagama je na službi već 27 godina.

U martu ove godine imenovana je za zamjenika načelnika Generalštaba, što je tada bila najviša pozicija za jednu ženu u vojsci, navodi slovenačka agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije