Ex -Yu

Ðukanović se izjasnio povodom afere "Pandora papiri"

Ðukanović se izjasnio povodom afere "Pandora papiri"
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Ðukanović se izjasnio povodom afere "Pandora papiri"

PODGORICA - Predsjednik Milo Ðukanović, dostavio je Specijalnom državnom tužilaštvu pisano izjašnjenje povodom afere "Pandora papiri".

Pozivajući se na saznanja iz izvora bliskih istrazi, portal podgoričkog Dana piše da Ðukanović u iskazu pojašnjava i ponavlja prethodne izjave u medijima da sporne kompanije koje se pominju u dokumentaciji nikada nisu radile niti su imale otvorene račune kod bilo koje banke na egzotičnim destinacijama.

Dodaje se da se Ðukanovićeve tvrdnje poklapaju s iskazom koji je njegov sin Blažo iznio 22. oktobra ove godine tokom saslušanja pred specijalnim tužiocem Sanjom Jovićević.

U dokumentaciji koja se nalazi u SDT-u o aferi "Pandora" navodi se da su Milo i Blažo Ðukanović 2012. godine sklopili tajne ugovore o upravljanju njihovom imovinom skrivajući se iza komplikovane mreže povezanih kompanija iz Velike Britanije, Švajcarske, Britanskih djevičanskih ostrva, Paname i Gibraltara.

Tvrdi se da je sin predsjednika Crne Gore iskoristio ovu strukturu da formira i dvije skrivene kompanije sa kćerkama firmama u Londonu i Crnoj Gori.

Do tih podataka došao je Istraživački centar MANS-a kroz globalnu istragu o ofšor poslovima pod nazivom "Pandora papiri" (Pandora Papers) koju je vodio Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ) sa partnerima iz 117 zemalja.

Dosad najveća baza procurjelih podataka sadrži skoro 12 miliona dokumenata iz 14 ofšor agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije