Gradovi

Adžić: Izgradnja vodovoda za Gašnicu i Orahovu i prije roka

Adžić: Izgradnja vodovoda za Gašnicu i Orahovu i prije roka
Foto: Srna | Adžić: Izgradnja vodovoda za Gašnicu i Orahovu i prije roka

GRADIŠKA - Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić očekuje da će izgradnja sistema vodosnabdijevanja za mjesne zajednice Gašnica i Orahova, vrijednosti 1.530.000 KM, biti završena i prije ugovorenog roka.

Adžić je zahvalio Vladi Češke i razvojnoj agenciji ove zemlje koje su izdvojile 1.530.000 KM donatorskih sredstava za izgradnju sistema vodosnabdijevanja, ukazavši da su mještani Gašnice dugo čekali izgradnju vodovoda.

On je rekao da radovi napreduju i da će mještani naredne godine dobiti pitku voda iz gradskog vodovoda.

Adžić je naveo da će u Gašnici biti izgrađena vodovodna podstanica kako bi se riješilo snabdijavanje vodom u brdskom dijelu mjesne zajednice, te da se gradi glavni cjevovod prema Orahovoj.

On je dodao da ubrazanom dinamikom teku radovi na izgradnji rezervoara od 200 metara kubnih u Orahovoj, gdje će, takođe, biti riješen dugogodišnji problem s vodosnabdijevanjem.

Adžić je naglasio da je širenje vodovodne mreže na rubnim područjima Gradiške omogućeno ranijim ulaganjima od 6,5 miliona KM u rekonstrukciju vodoizvorišta i vodotornja u Žeravici i uvođenja daljinskog upravljanja vodovodnim sistemom.

On je dodao da je Skupština grada Gradiška u dogovoru sa "Vodovodom" donijela odluku da cijena priključka na vodovod u Gašnici i Orahovoj bude ista kao i u drugim mjesnim zajednicama i gradu.

Direktor preduzeća "Vodovod" Sandro Zeničanin rekao je da su radovi na izgradnji vodovodnog sistema u Gašnici i Orahovoj započeti prije mjesec dana, da je izvođač radova češka kompanija "Elkot" iz Brna, a podizvođač preduzeće "Građ-promet" iz Doboja.

On je dodao da ovaj projekat podrazumijeva izgradnju 17 kilometara vodovodne mreže, sa pumpnom stanicom i rezervoarom, te istakao da su Gašnica i Orahova jedina dva naselja u sjeverozapadnom dijelu Gradiške koja nemaju izgrađen vodovod.

Predstavnik firme "Građ-promet" Bojana Jerinić rekla je da radovi teku brže nego što je planirano, a da je ugovoreni rok za završetak radova mart naredne godine.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Gašnica Bojan Sladojević rekao je da je za normalno funkcionisanje života na selu neophodan put, struja i voda, te da nedostatak vode predstavljao poseban problem poljoprivrednicima koji koriste vodu iz bunara koji često presušuju.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Orahova Muris Hevešević rekao je da su se do sada snabdijevali tehničkom vodom iz Draksenića koja nije upotrebljiva za piće, te zahvalio svima koji su omogućili da mještani Orahove dobiju pitku i zdravu vodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije