Gradovi

Banjaluka - Zadar bez autobusa

Banjaluka - Zadar bez autobusa
Foto: NN | Banjaluka - Zadar bez autobusa

BANJALUKA - Iako je godinama svakodnevno postojala autobuska linija Banjaluka - Zadar, putnici su nezadovoljni jer je jedini prevoznik "Neobas" ukinuo taj svakodnevni polazak.

Prema riječima nadležnih iz "Neobasa", od 15. juna biće jedna linija na toj relaciji, ali "linija koja se ugovara, odnosno kad bude dovoljno putnika".

"Unazad devet godina sam putovala autobusom Banjaluka - Knin - Zadar. Taj autobus je u sezoni svraćao i u Šibenik i Vodice, a mimo sezone je išao svaki dan s polaskom iz Banjaluke u 5.30 za Zadar", kazala je jedna putnica za "Nezavisne".

Dodala je da je istina  da autobus nije bio pun, ali je bilo putnika kad god je išla.

"Neprijatno sam se iznenadila kada su mi rekli da je polazak potpuno ukinut. Koliko znam, godinama je autobus išao svaki dan, pa mi nije jasno da sada nije bilo prostora da ostane bar jedan polazak sedmično", kazala je ona.

Dejan Mijić, predsjednik Skupštine preduzeća "Neobas", kazao je da je linija ukinuta isključivo iz ekonomskih razloga.

"Nećemo slati autobus i u jednom i drugom pravcu prazan, jer nemamo putnika", kazao je Mijić.

Dodao je da je to međudržavna linija, te nisu imali ekonomske računice da je dalje održavaju.

"Nema smisla da je i dalje održavamo, jer dok su dolje živjeli Srbi, mi smo imali koga da vozimo, a sada preko Drvara, Kupresa, Knina nemamo putnika", dodaje Mijić.

Prema njegovim riječima, na početku su putnike vozili manjim autobusom, pa kasnije kombijem, ali vremenom nije bilo putnika ni za kombi.

"Takve linije inače subvencioniše država, a u ovom slučaju da linija ostane nije bilo u interesu nikome, ni putnicima da se voze, nama nije bilo u interesu da budemo u gubitku, a država nije imala interes da subvencioniše", tvrdi Mijić.

Momčilo Sladoje, predsjednik Udruženja autoprevoznika RS i direktor "Centrotransa" Istočno Sarajevo, kazao  je da prevoznici na međunarodnom saobraćaju rade isključivo iz komercijalnih svrha.

"Svaki prevoznik analizira svoju liniju i nijedan neće ukinuti liniju koja mu na godišnjem nivou donosi pozitivan rezultat", kazao je Sladoje.

Prema njegovim riječima, možda se pojavio i neki nelegalni prevoznik koji po nižim cijenama vozi putnike na toj relaciji.

Sa druge strane, putnici iz Banjaluke kažu da bi trebalo da bude bolja veza ne samo s tim dijelom Jadranskog primorja, već i  sa mnogim gradovima u BiH, gdje često ide samo jedna linija.

"Često letim iz Tuzle i baš mi je problem prebaciti se iz Banjaluke do aerodroma. Moram plaćati nekog da me odveze", rekla je jedna Banjalučanka.

Iz autobuske stanice Tuzla ističu da je polazak za Banjaluku svaki dan u 19.15, dok je povratak  za Tuzlu svaki dan u 16.30.

A autoprevoznik "Ubla turs" Trebinje ističe da svaki dan imaju polazak iz Trebinja za Banjaluku u 21 čas, dok iz Banjaluke za Trebinje njihovi autobusi svaki dan idu u 15.30.

"Nismo razmišljali o ukidanju ove linije", kazali su iz "Ubla tursa".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije