Gradovi

Pratite nas na Google news

Banjaluka grad žena

Banjaluka grad žena
Banjaluka grad žena
Nikola Salapura

Banjaluka bi uskoro mogla i zvanično postati grad žena, jer bi realizacijom projekta "Banjaluka - grad žena" sjevernu kapiju, kroz koju bi trebalo da se ulazi u grad na Vrbasu, čuvale dvije statue djevojaka simboličnih imena "Nada" i "Zora".

One bi dočekivale i ispraćale turiste, čime bi godišnji priliv od turizma mogao da se poveća za čak 50 miliona evra.

Ako se realizuje ovaj projekat, čiji je autor Draško Mikanović, biće to jedini grad žena na svijetu i sasvim sigurno će velikim slovima biti označen na svim turističkim mapama na planeti.

Stručnjaci su zbog toga procijenili da bi samo za sedam dana, dok traje jedan od brojnih festivala koji su planirani, prihod od turizma u "gradu žena" dostigao nevjerovatnih 35 miliona evra. Oni su uvjereni i da bi se sve investicije u poboljšanje turističke ponude u gradu isplatile za godinu dana.

Djevojke u Banjaluci vladaju pješačkom zonom, pronose slavu grada širom svijeta i ima ih, kaže legenda, sedam puta više nego muškaraca.

Iz tog razloga se ubrzano radi na projektu u slavu Banjalučanki, prema kojem bi na sjevernoj kapiji grada stajale dvije ogromne statue "Nada" i "Zora", jer nada, kažu, posljednja umire, a zora donosi novi dan.

"Nije to grad iz moje mašte. To je realna perspektiva Banjaluke. Ovaj grad ima sve pretpostavke da uzme mnogo veći dio turističkog kolača", rekao je Mikanović i dodao da se vijekovima unazad o Banjaluci pjevalo, pričalo i pisalo, a u svemu tome, ovaj grad se kitio brojnim epitetima, pa je nazivan gradom mladosti, zelenila, ljubavi, te krajiškom ljepoticom.

"Prije nekoliko dana sjedio sam s prijateljem skoro tri sata u bašti jednog kafića u jednom drugom gradu u BiH. Dogovorili smo se da ima piće ko prvi ugleda lijepu i zgodnu ženu. I niko nije zaradio to piće, jer za sve to vrijeme ulicom nije prošlo nijedno zgodno žensko. Ali, ako sjedite u bašti nekog kafića u Banjaluci, za samo pet minuta poželjeli biste da se tri puta oženite", rekao je Draško Mikanović.

Priča o ljepoti i šarmu ovdašnjih djevojaka je opštepoznata, pa je tako nastala ideja o gradu žena, koji bi lako mogao da postane novi banjalučki brend.

Naime, na ulazu u grad, između opština Banjaluka i Laktaši, trebalo bi da bude napravljena sjeverna kapija grada žena. Na visokim postamentima, s lijeve i desne strane autoputa, stajale bi statue prekrasnih devojaka, "Nade" i "Zore". Bile bi visoke 18,5 metara i, pošto je na tom području ravnica, vidjele bi se sa udaljenosti od pet ili šest kilometara. Između tih statua trebalo bi da se iznad puta sagradi veliki restoran, a dolje, pored postolja, u podnožju statua, gosti koji bi dolazili u Banjaluku mogli bi da se osvježe nekim pićem pod bijelim suncobranima.

Statue bi bile napravljene od bijelog kamena premazanog specijalnom perla bojom koja se na svjetlosti mijenja i blješti. Ta boja je i fluorescentna tako da noću, kada se na trenutak ugase reflektori, statue svijetle.

I danju bi te statue, zahvaljujući perla boji, bile prava atrakcija. Presijavale bi se na suncu, tako da bi mnogi dolazili ovdje samo da se slikaju ispod nogu tih lijepih i zgodnih djevojaka.

Za realizaciju ove ideje urađen je projekat na četrdesetak stranica koji govori o velikim finansijskim efektima. Urbanistički zavod Republike Srpske već je uzeo da razradi projekat, da procijeni koja je to lokacija na kojoj bi se gradila sjeverna kapija i koliko bi to moglo da košta.

"Kada bih ovo dao Kinezima da urade, siguran sam da bi oni za to izdvojili i više od milijardu dolara ili evra. Ako bismo mi to radili - ne vjerujem da bi nas koštalo više od dvadesetak miliona evra, što bi se otplatilo već u prvoj godini", tvrdi Draško Mikanović.

Brojke

  • 18,5 metara bi bile visoke statue djevojaka na ulazu u grad
  • 7:1 je navodni odnos žena i muškaraca u gradu na Vrbasu
  • 50 miliona evra procijenjen porast prihoda od turizma

Sjeverna kapija

Primjetno je da svi putevi iz Banjaluke vode na sjever, kao da joj je to jedini izlaz u svijet, a realno govoreći i jeste, jer se vijekovima kroz tu sjevernu kapiju dolazilo u Banjaluku i iz nje se odlazilo u svijet. Još kad se završi autoput Banjaluka - Gradiška i kad se spoji s autoputom Beograd - Zagreb, sjeverna kapija Banjaluke će biti još značajnija.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije