Gradovi

Besplatna pomoć diskriminisanim ženama

Besplatna pomoć diskriminisanim ženama
Foto: N.N. | Besplatna pomoć diskriminisanim ženama

TUZLA- Spolno diskriminisane žene na poslu u Tuzlanskom kantonu od danas besplatnu pomoć mogu zatražiti od Foruma građana Tuzle koji je pokrenuo projekat “Radna prava žena u Tuzlanskom kantonu: Zajedno protiv diskriminacije na osnovu spola”.

Cilj projekta  je osnažiti žene da progovore o spolnoj diskriminaciji i više se zalažu za svoja prava.

Projekat se realizuje uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

Diskriminacija na osnovu spola na radu nije rijetka,  o njoj se ne govori javno, mehanizmi zaštite su slabi i rijetko se koriste i to je nedovoljno vidljiv i neadekvatno tretiran problem sa ozbiljnim posljedicama, rečeno je tokom predstavljanja projekta.

„Uzroci su nedovoljno poznavanje oblika diskriminacije na osnovu spola među općom populacijom, nepoznavanje zakonodavstva i mehanizama zaštite, neinformisanje o raspoloživoj besplatnoj pravnoj pomoći, strah diskriminiranih da prijave diskriminaciju, strah od predrasuda, nedostatak povjerenja u osobe  i institucije koje bi trebale spriječiti i sankcionirati diskriminatorno ponašanje te trajanje sudskih postupka“, pojasnio je Danijel Stjepanović, kordinator projekta.  On je dodao će se kroz projekat raditi na podizanju svijesti o problemu, kako prepoznati ovaj oblik diskriminacije i kako se boriti protiv njega.

Drugi segment je saradnja udruženjima koja okupljaju žene sa pravosudnim institucijama te praćenje sudskih postupaka iz ove oblasti.  

Žrtve diskriminacije mogu zatražiti besplatnu pravnu pomoć preko web stranice Foruma http://forumtz.org/ ili na telefon 035 257 304.

Iz Foruma pozivaju sve diskriminirane žene da se jave.

„Mogu doći na razgovor i da to bude anonimno. Bez ikakvog straha i osude“, poručili su iz Foruma građana Tuzla.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije