Gradovi

BiH uronila u tugu nakon tragedije u Posušju

BiH uronila u tugu nakon tragedije u Posušju
Foto: Fena | BiH uronila u tugu nakon tragedije u Posušju

POSUŠJE - Posušje, obavijeno tugom uz more isplakanih suza, u nedjelju se oprostilo od Mirele Rezo i Stjepana Jukića, dvoje mladih ljudi koji su zajedno sa još šest prijatelja stradali u vikendici kod Posušja u novogodišnjoj noći.

Na mjesnom groblju Matića križ, u 12 sati je na vječni počinak ispraćena Mirela Rezo, a dva sata kasnije posljednje zbogom mnoštvo uplakanih lica reklo je i njenom prijatelju Stjepanu Jukiću.

Sa neutješnim porodicama, prijateljima i sugrađanima plakalo je i nebo, jer tragediju koja se dogodila u novogodišnjoj noći regija ne pamti.

Tragična smrt četiri mladića i četiri djevojke zavila je u crno ovaj hercegovački kraj, BiH, ali i širu regiju.

Obje mise zadušnica predvodio je Željko Majić, generalni vikar Mostarske biskupije, koji je rekao da je Bosna i Hercegovina ovim događajem uronila u tugu.

"U novoj godini došao je glas smrti, ne jedne, već osam mladića i djevojaka. Posebno pitanje je zašto. Kada bismo znali zašto je Isus u 33. godini podnio muku križa, zašto se čuo krik u Betlehemu... Kada bismo znali odgovore na to, znali bismo i za ovo. Volio bih da u ovom trenutku u nama živi vjera uskrsnuća", kazao je Majić.

Rekao je da se Bogu svidjelo da pozove mlade duše, da ubere najljepše cvjetove Hercegovine i premjesti ih u svoj nebeski cvijetnjak.

"Odgovore zašto, nikada nećemo dobiti", kazao je sveštenik.

Stjepan Jukić (2001) studirao je na Fakultetu prirodoslovnomatematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru.

Mirela Rezo (2001) bila je brucošica na Prirodoslovnomatematičkom fakultetu u Splitu, gdje je studirala biologiju.

Sahrana Ivana Miličevića, Stipe Romića, Žane Pavković, Mije Soldo, Stipe Pavkovića i Marije Pavković održaće se u utorak u mjestu Rakitno, pored Posušja.

Nesreća u kojoj je ugašeno osam mladih života dogodila se u novogodišnjoj noći u mjestu Tribistovu, kod Posušja.

U petak ujutro četiri ženske i četiri muške mlade osobe, koje su jedva imale 20 godina, pronađene su mrtve u vikendici u kojoj su prethodnu noć slavile Novu godinu.

Uprkos obdukciji, Borislav Čuljak, postupajući tužilac ZHK, kazao je da Tužilaštvo nastavlja s istražnim radnjama kako bi se ustanovio tačan uzrok smrti koja je zadesila ovu mladost.

"Rezultate obdukcije i uviđajnih radnji sa mjesta nesreće ćemo poslati u Sarajevo na vještačenje i tek nakon toga ćemo znati tačan uzrok smrti", pojasnio je Čuljak.

Odlukom Savjeta ministara zbog tragične smrti je na području cijele BiH 2. januar proglašen danom žalosti, a Vlada Zapadnohercegovačkog kantona proglasila je trodnevnu žalost 2, 3. i 4. januara, dok je Vlada FBiH dan žalosti proglasila za danas.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović uputila je telegram saučešća porodicama tragično stradalih mladih osoba u Posušju.

"Sa tugom i žalošću primila sam vijest o gubitku mladih života pred kojima je tek bila budućnost.

U ovim, za vas, najtežim trenucima, u ime građana Republike Srpske i svoje ime, upućujem vam izraze najdubljeg saučešća i podrške", navodi se u telegramu saučešća predsjednice RS.

Razrednica se oprostila dirljivim statusom

Zorana Bešlić, koja je bila razrednica petoro od osmoro mladih koji su preminuli u nezapamćenoj tragediji kod Posušja na dočeku nove godine, oprostila se od njih dirljivim statusom na Facebooku.

Bešlićeva je bila razrednica Mireli Rozo, Žani Pavković, Mariji Pavković, Miji Soldo i Stipi Pavkoviću.

"Što napisati drhtavih ruku, kako srce skupiti u dlanove kad puca u milijun komadića? Kako izreći riječi utjehe kad ti je grlo stegnuto, a ježiš se od same pomisli na to što se dogodilo?

Osam mladih života otišlo je u nepovrat. Bila sam razrednica pet od njih. Tko bi rekao, kad smo radili Jesenjina, da ću upravo vama reći:

'Doviđenja, dragi doviđenja.'"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije