Gradovi

Bihać uspio da vrati 6,5 miliona duga

Bihać uspio da vrati 6,5 miliona duga
Foto: N.N. | Bihać uspio da vrati 6,5 miliona duga

BIHAĆ - Grad Bihać je u protekloj kalendarskoj godini uspio vratiti 6,5 miliona maraka dugovanja iz ranijeg perioda, izjavio je Šuhret Fazlić, gradonačelnik tog grada, istakavši kako se pored toga i dalje nalaze u teškoj finansijskoj situaciji.

Od ovih sredstava dva miliona maraka isplaćeno je na osnovu izgubljenih sudskih presuda i radi se mahom o slučajevima gdje su dobavljači tužili gradske vlasti za neplaćene obaveze.

Fazlić je dodao kako gradske vlasti pripremaju brošuru kojom će upoznati građane kako su prethodne garniture vlasti stvarale dugove i kakva je njihova struktura.

"Smatram da građane moramo upoznati s tim kako su trošena javna sredstva i kako se Bihać našao u ovako teškoj finansijskoj situaciji opterećen velikim dugovanjima", rekao je Fazlić i dodao kako su se ranije vlasti prekomjerno zaduživale i pred svake izbore realizirale projekte od kojih mnogi ni do danas nisu plaćeni.

"Postoje tu dugovanja još od prije osam godina, a recimo 2014. godine tadašnje gradske vlasti su s firmom 'Prijedorputevi' sklopili ugovore o asfaltiranju 14 lokalnih puteva i niti jedan od tih poslova nije plaćen. Sada mi moramo vratiti sve te stare dugove kako bismo razgovarali o novim poslovima i projektima", istakao je Fazlić.

On je dodao kako su gradske vlasti i pored takvih teškoća uspjele privesti kraju projekat gradske kanalizacije i sanirati dijelove grada gdje su se odvijali pomenuti radovi.

"Zamislite da smo sredstva kojim smo vraćali dugove uložili u nove projekte, mislim da bismo preporodili Bihać. Politikom ušteda uspjeli smo stabilizovati budžet, plate budžetskih korisnika su redovne i isplaćuju se bez kašnjenja, ali  i dalje moramo vraćati dugovanja iz ranijeg perioda", rekao je Fazlić.

Kako bi se obezbijedilo što više prihoda u gradski budžet, kako je istakao, Gradska uprava će pokušati naplatiti što više vlastitih potraživanja te bolje gazdovati vlastitom imovinom, uz politiku maksimalne štednje i racionalizacije.

Prema zvaničnim informacijama, ukupna dugovanja Bihaća, nastala u poslijeratnom periodu, iznose oko 50 miliona maraka, čime je svrstan u najzaduženije lokalne zajednice u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije